Noi rețele de gaze naturale în raioanele de sud ale țării

Noi rețele de gaze naturale în raioanele de sud ale țării

Cel puțin 174 de consumatori noi din localitățile deservite de întreprinderea „Cahul-Gaz” se vor racorda la rețeaua de distribuție a gazelor după finalizarea lucrărilor de extindere a acesteia. Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, doar în satul Gotești, raionul Cantemir, vor fi construite peste 1,4 kilometri de conductă de gaz de presiune medie și joasă, cu potențialul de a branșa cel puțin 29 de gospodării noi.

Conform sursei citate, peste 50 de consumatori noi de gaze naturale vor apărea și în satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, unde, conform planului, vor fi construiți circa 2,2 km de rețele. Lucrările de extindere practic s-au finalizat și în satul Pelinei, același raion, unde e gata o conductă de gaz cu lungimea de circa 1,8 km, cu potențialul de a racorda 39 de gospodării.
În viitorul apropiat, lucrările date vor demara și în alte localități din sud, incluse în Planul de dezvoltare a rețelelor. Iar în orașul Cahul sunt efectuate lucrări de schimbare a punctelor de reglare-măsurare a gazelor de tip dulap în zonele de acces comun (anterior, situate pe teritoriul terenurilor private, ceea ce crea frecvent piedici la accesul angajaților la echipamente respective pentru deservirea periodică a acestora).
Bugetul total al programului de extindere a rețelelor de distribuție a gazelor naturale din grupul SA „Moldovagaz” va constitui în anul curent 79,5 milioane de lei. Din această sumă, 30 mln. de lei vor fi direcționați la construcția a 28,3 km de gazoducte interrurale, un proiect în premieră pentru ultimii ani, realizat din sursele proprii ale întreprinderilor de distribuție „Moldovagaz”. Acest fapt va permite extinderea rețelelor până la hotarul mai multor sate, ceea ce va asigura demararea gazificării lor.
Per total, vor fi construite circa 145 km de gazoduct, iar lucrările sunt efectuate în 63 de localități din țară. Numărul consumatorilor noi prognozați va constitui, la prima etapă, circa 2500, cu posibilitatea să fie, în viitor, dublat, scrie Moldpres.

Ion DORU

You May Have Missed