Comemorarea, la Cimișlia, a victimelor de la Cernobîl

Comemorarea, la Cimișlia, a victimelor de la Cernobîl

La începutul săptămânii curente, în orașul Cimișlia au fost comemorate victimele catastrofei nucleare de la Cernobîl, cu ocazia împlinirii a 35 ani de la acea tragedie.

Un grup restrâns de cetățeni – câțiva participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelurile unu și doi – au rostit scurte alocuțiuni despre semnificația acestui trist eveniment. Apoi, s-au depus flori la monumentul din orașul Cimișlia dedicat participanților la lichidarea consecințelor accidentului nuclear de pe teritoriul Ucrainei.
Perioada pandemica nu a permis să se desfășoare acțiuni culturale, însa membrii Asociației Obștești „Cernobîl” din raionul Cimișlia au venit cu un apel către Consiliul raional, Primăria orașului, agenții economici, toți cetățenii în vederea acordării de ajutor privind amenajarea teritoriului din preajma monumentului, în baza unei schițe de proiect.
A fost făcut și primul pas în această direcție: s-a hotărât ca banii alocați de către Consiliul raional și de Primăria orașului Cimișlia pentru organizarea unei mese de pomenire să fie direcționați în scopul propus mai sus.
Mai precizăm că din cei 35 de participanți din raionul Cimișlia la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobîl au rămas în viață astăzi numai 19, unii dintre care sunt grav bolnavi.
La manifestarea de comemorare a victimelor tragediei de acum 35 de ani s-a subliniat cu mare durere în suflet că, în condițiile impuse de coronavirus, participanții la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la Cernobîl au mai puțin acces la tratamentul medical anual.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed