Urmează să fie instituit un moratoriu de 3 ani la tăierea pădurilor din Moldova

Urmează să fie instituit un moratoriu de 3 ani la tăierea pădurilor din Moldova

În Republica Moldova ar urma instituirea unui moratoriu asupra recoltării maselor lemnoase. Un proiect de decizie în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, transmite Știri.md.

Moratoriul urmează să fie insituit pentru o perioadă de 3 ani și are drept scop stoparea tăierilor masive ilicite a pădurilor și conservării resurselor naturale epuizabile.  Prin implementarea proiectului, autorii propun refacerea suprafeței forestiere și respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic și sănătos.

Conform documentului, se vor permite doar lucrările de igienă și igienizare și în cazuri excepționale pentru prevenirea sau lichidarea consecințelor calamităților naturale, catastrofelor și avariilor tehnogene. 

La fel, excepții vor fi lucrările privind soluționarea problemelor ce vizează securitatea statului, construcția obiectelor de menire specială: drumuri publice naționale, linii de transport de energie electrică de înaltă tensiune, conducte de gaze sau petrol conform prevederilor art.78 alineatul (2) al Codului silvic.  

În urma controalelor efectuate în cursul lunii mai a anului 2020, la primul control au fost depistate –  45% tăieri ilegale, iar la al doilea control – 22%.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed