Să prevenim cancerul

Să prevenim cancerul

Campania Națională de luptă împotriva cancerului, ce se desfășoară în anul curent până la finele lunii martie, are drept obiectiv reducerea cazurilor de decese de cancer și boli netransmisibile (BNT). E necesar să ne unim eforturile pentru un viitor fără boli incurabile, care, din păcate, se răspândesc tot mai mult pe an ce trece.

Acest obiectiv poate fi atins și prin promovarea unui mod de viață sănătos, or, omul continuă să întrebuințeze în alimentație produse cancerigene, se expune factorilor de risc. Sloganul Campaniei Naționale în anul curent este: „Sunt și voi face”, care este un apel la acțiune ce solicită angajament personal și reprezintă puterea eforturilor individuale întreprinse acum pentru a avea impact asupra viitorului. Putem salva până la 3,7 milioane de vieți în fiecare an, prin conștientizare, prin educație pentru sănătate, promovarea modului de viață sănătos.
Costul economic anual total al cancerului este estimat la circa 1,16 mlrd. de dolari SUA. De aceea, trebuie să acționăm acum, fără întârziere sau amânare, pentru că a preveni și a stopa epidemia de cancer e mai ușor decât a trata maladia.
Iată unele recomandări pentru prevenirea cancerului: mențineți masa corporală normală; nu neglijați activitatea fizică (minimum 30 de minute pe zi); limitați consumul de sare, alimente cu grăsimi și puține fibre; evitați băuturile îndulcite cu zahăr; consumați zilnic fructe, legume și cereale; limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată; evitați consumul în exces al băuturilor alcoolice; nu fumați și nu vă expuneți pe sine și familia la fum; evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete; la locul de muncă, respectați normele de igienă, diminuând factorii de risc, pentru a vă proteja de substanțe cancerigene.
Prin informarea, școlarizarea, promovarea alfabetizării publice și politice, conștientizarea problemelor legate de orice tip de cancer, vom preveni îmbolnăvirea, vom reduce frica, sporind înțelegerea, vom risipi miturile și concepțiile greșite despre bolile incurabile, vom schimba comportamentul și atitudinea noastră față de modul de viață sănătos.
Liliana Voloceai, medic-oncolog
Aurel Babilev, medic-igienist

You May Have Missed