UTA Gagauzia

Ambasadorului României, Daniel Ioniță, a efectuat o vizita la Comrat

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat, pe 21 martie curent, o vizită de lucru în municipiul Comrat, UTA Găgăuzia, la încheierea mandatului său.

Potrivit unui comunicat de presă expediat pe adresa redacției noastre, programul vizitei de lucru a cuprins: întrevederea cu guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah (foto), cu primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, ceremonia de donare a 25 de tablete unor copii proveniți din familii vulnerabile din zona de sud, inspectarea stadiului de realizare a noii clădiri a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat cu predare în limba română.
În cadrul întrevederilor avute cu bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, și cu primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat că a venit întotdeauna cu plăcere în vizită în UTA Găgăuzia. Pentru că „aici am găsit oameni interesați de cooperarea cu România și oameni care au înțeles că de fapt România este nu numai cel mai apropiat stat de Republica Moldova din punct de vedere geografic și cultural, dar și că România a fost întotdeauna aproape de cetățenii Republicii Moldova și prin tot ceea ce am făcut noi aici am încercat să demonstrăm exact acest lucru”.
Totodată, diplomatul român a evidențiat că, din punct de vedere politic, România a susținut și va susține fără rezerve parcursul european ireversibil al Republicii Moldova, care este dublat de susținerea unor proiecte punctuale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba pe care o vorbesc, indiferent de etnia lor și indiferent de modul în care votează.
Daniel Ioniță a dat asigurări că multiplele proiecte de susținere a cetățenilor Republicii Moldova din diverse domenii – economic, educație, sănătate, cultură și altele, realizate atât de România, cât și de ceilalți parteneri de dezvoltare, vor continua, dacă Republica Moldova își va menține parcursul de dezvoltare europeană, cu respectarea independenței, a suveranității și statutului de neutralitate al țării.
Un moment emoționant al vizitei de lucru la Comrat a fost ceremonia de donare a 25 de tablete unor copii proveniți din familii vulnerabile din UTA Găgăuzia.
Cu această ocazie, ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat că acest gest se dorește a fi o mică contribuție pentru a asigura copiilor proveniți din familii nevoiașe un acces mult mai facil la educație, o punte de legătură spre acea lume a cunoașterii care-i va ajuta să-și construiască un viitor fericit.
„Contextul regional este unul complicat și cu siguranță suntem cu toții preocupați de agresiunea Federației Ruse din Ucraina, dar în același timp trebuie să avem grijă de viitorul nostru. Ori viitorul este reprezentat cel mai bine de copii… Am donat 25 de tablete așa cum am donat de altfel un număr de tablete în toate raioanele din Republica Moldova… Educația este importantă în toate vremurile, cu atât mai mult în cele dificile”, a subliniat ambasadorul Daniel Ioniță.
Diplomatul român a reamintit că acțiunea de donație a fost organizată în contextul sprijinului pe care Guvernul României l-a acordat familiilor vulnerabile din Republica Moldova prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid și în parteneriat cu A.O. „CCF Moldova – copil, comunitate, familie”.
Un alt moment important al vizitei de lucru în municipiul Comrat a fost inspectarea stadiului construcției noii aripi a clădirii Liceului teoretic „Mihai Eminescu”, singurul liceu cu predare în limba română din localitate.
Directorul instituției de învățământ, Svetlana Stoianov, a prezentat în detaliu stadiul actual al lucrărilor executate, evidențiind necesitatea asigurării unor noi investiții care să conducă la finalizarea acestui obiectiv important de infrastructură educațională realizat în UTA Găgăuzia cu sprijinul substanțial al Guvernului României.
Ambasadorul României a subliniat necesitatea implicării tuturor factorilor de decizie de la nivel local și central în vederea identificării unor soluții pentru finalizarea proiectului și care să fie prezentate partenerilor de dezvoltare.
Totodată, Daniel Ioniță a menționat că una din cauzele întârzierii proiectului a fost dublarea și chiar triplarea prețurilor la materialele de construcție din momentul lansării proiectului și pe parcursul desfășurării lucrărilor de construcție.

Ion CIUMEICĂ