Președintele CUB, Igor Munteanu, despre alegerile Guvernatorul UTA Găgăuzia

Președintele CUB, Igor Munteanu, despre alegerile Guvernatorul UTA Găgăuzia

Cum spun francezii, ”Le Roi est mort, vive le Roi!” Funcția de Bașcan revine după numărarea voturilor celui de-al 2 tur de scrutin Eugeniei Guțul, o anonimă scoasă din mânecă de către partidul SHOR, care l-a bătut la mingi lungi pe candidatul PSRM, Grigore Uzun, în ciuda tuturor scenariilor făcute în ajunul alegerilor. Candidatul SHOR câștigă la scor detașat în ciuda faptului că organele de ordine au deschis dosare penale pe faptul coruperii alegătorilor în alegeri, au reținut membrii staff-ului electoral al partidului SHOR, au făcut percheziții, iar cu puțin timp înainte de al 2 tur, Curtea de Apel l-a condamnat pe liderul acestui partid infracțional, Ilan SHOR, la 15 ani închisoare cu executare. Să câștigi 52,39% după aceste acțiuni (sau 27.000 voturi) încalcă legile gravitației. Cel puțin pentru actuala guvernare de la Chișinău.

Care-i lecția acestui câștig electoral?

1). Partidele care încalcă regulile trebuie penalizate în afara procesului electoral, nu pe parcursul lor. Altfel, victimizarea liderilor lor le creează nimbul unei opoziții ”drepte” contra autorităților legale.

2). Deși există largi victorii diplomatice pe plan extern, actualul guvern nu reușește să înfrângă nisipurile mișcătoare ale unui electorat conservator, patriarhal, rusofil, pe care nu-l vedem la posturile de TV, dar care răbufnește din senin și este ușor confiscat de mișcări populiste și anti-europene. Este ”Moldova tăcută”, care are pretenții serioase la stilistica și rezultatele actualei guvernări. Exponenții acestui electorat nemulțumit au câștigat anterior la Orhei, la Bălți, acum la Comrat, iar viitoarele lor acțiuni ochesc Chișinăul.

3). Votul din Găgăuzia este un semnal de alertă maximă pentru guvernarea pro-europeană de la Chișinău, care ar trebui să se trezească. La fel, alerta se răsfrânge și asupra altor partide politice europene, care nu ar trebui să abandoneze cu superficialitate regiuni complicate, influențate de narațiuni nocive, din lene sau din confort, pentru că în spatele lor stau frustrări reale, multă manipulare, umilință, disperare și sărăcie. Astea-s probleme reale pe care nu le putem arunca în brațele altora să le rezolve, nici măcar partenerilor pentru dezvoltare, uluiți să descopere că în UTAG se lăfăiesc în granturi europene și se plimbă cu portretele lui Stalin și Putin pe străzile centrale.

Trebuie să guvernezi cu adevărat, nu să imiți că guvernezi, altfel te trezești cu gruparea infracțională SHOR, validata în calitate de opoziție adevărată.

You May Have Missed