În luna aprilie moldovenii au depăşit semnificativ limita de consum a gazelor naturale

În luna aprilie moldovenii au depăşit semnificativ limita de consum a gazelor naturale

Moldova, în aprilie, a depăşit semnificativ limita de consum a gazelor naturale, stabilită în contractul dintre SPA Gazprom şi SA Moldovagaz. După cum a fost comunicat pentru Infotag de serviciul de presă al operatorului naţional, această limită a fost stabilită la nivelul de 69,3 milioane de metri cubi, unul dintre cei mai mari indicatori din ultimii 10 ani, prelevarea efectivă a gazelor în aprilie s-a ridica la 99,6 milioane de metri cubi, cu o depăşire de peste 40% faţă de nivelul planificat.

Experţii au explicat acest lucru prin faptul că primăvara a fost rece şi a crescut necesitatea utilizării gazelor naturale în Moldova, care este necaracteristică pentru această perioadă a anului, inclusiv de către întreprinderile din sectorul termoenergetic şi producere a energiei electrice.

Creşterea consumului a fost parţial compensată de extragerea a 30 de milioane de metri cubi în martie şi a 20 de milioane de metri cubi în aprilie din depozitele subterane din Ucraina, în care acest volum de gaze a fost înmagazinat anul trecut în interesul SA „Moldovagaz”.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed