Concurs de creație pe teme ecologice în cadrul unui proiect finanțat de UE

Concurs de creație pe teme ecologice în cadrul unui proiect finanțat de UE

La Casa de cultură din Cimișlia a avut loc o ceremonie festivă, la care au fost anunțate rezultatele unui concurs pe teme ecologice cu genericul „Îți pasă de viitor – du gunoiul în zonele special amenajate pentru deșeuri!”. Acesta s-a desfășurat în cadrul proiectului „Modernizarea managementului deșeurilor menajere solide din orașul Cimișlia, din satele Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca”.

La această competiție de creație au participat circa 60 de copii și adolescenți, care au prezentat o gamă largă de diferite lucrări: desene, materiale video și fotografii.
O comisie specială din cinci persoane, în frunte cu primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, s-a ocupat de jurizarea lucrărilor recepționate, la fiecare din cele trei categorii, și a desemnat învingătorii.
Materiale video
Locul întâi la acest compartiment a fost acordat elevilor Darius Tudor Florică, Denis Iacovenco, Petru Duca, Ilaria Revencu și Denis Popov din clasa I „B” de la Liceul Teoretic „Ion Creangă“ din Cimișlia.
Tot locul întâi i-a revenit și lui Cristian Antoci, elev la aceeași instituție de învățământ.
Un grup de elevi (Denisa Prisacari, Mihai Matei, Arsenie Grițco, Alexandra Stoian și Artemie Barbarov) din clasa IV „C” a Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia s-a clasat pe locul doi.
Locul doi a fost ocupat, de asemenea, de Nicoleta Lazu, elevă la Liceul Teoretic „Ion Creangă“ din centrul raional.
Valeria Gutsulyak, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din același oraș, este deținătoarea locului trei.
Fotografii
Spre surprinderea organizatorilor concursului, această categorie nu s-a bucurat de mare interes din partea copiilor și a adolescenților.
În condițiile în care a fost recepționată o singură imagine, juriul a decis să-i atribuie autorului fotografiei locul trei.
Este vorba de Sorin Hristov, elev la Liceul Teoretic „Ion Creangă“ din orașul Cimișlia.
Desene
Pe de altă parte, un activism sporit s-a înregistrat la compartimentul în cauză, în total fiind recepționate lucrări semnate de 42 (!) de participanți.
A fost o decizie complicată pentru membrii comisiei să determine câștigătorii. Aceștia sunt:
locul întâi – Alexa Bulat, elev la Școala de Arte din orașul Cimișlia;
locul doi – Sofia Cazanciuc, elevă la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din aceeași localitate;
locul trei – Mădălina Potlog, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional.
Premii pentru toți participanții
În conformitate cu hotărârea juriului, premianților concursului din cadrul proiectului „Modernizarea managementului deșeurilor menajere solide din orașul Cimișlia, din satele Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca” li s-au înmânat diplome de gradele respective și seturi de cărți în valoare de: 800 de lei – pentru locul întâi; 500 de lei – pentru locul doi și 400 de lei – pentru locul trei.
De asemenea, s-a decis să se acorde diplome de mențiune și câte o carte tuturor celorlalți copii și tineri, care au participat la această competiție de creație.
Asociația Obștească „Agenția de Democrație Locală din Moldova” este beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Modernizarea managementului deșeurilor menajere solide din orașul Cimișlia, din satele Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca”, raionul Cimișlia.
Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Partenerul proiectului pentru regiunea Sud este Instituția Publică „CRAION CONTACT-Cahul”.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed