A început conectarea beneficiarilor la rețeaua de canalizare din orașul Leova: „Este un proiect binevenit”

A început conectarea beneficiarilor la rețeaua de canalizare din orașul Leova: „Este un proiect binevenit”

În orașul Leova este în proces proiectul privind extinderea rețelei de canalizare, iar în prezent se finalizează prima etapă de conectare a beneficiarilor.

Mai multe detalii ne-a oferit Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean: „Proiectul este destinat extinderii sistemului de canalizare și construcția stației de pompare a apelor reziduale. În rezultatul acestui proiect vor fi conectate la sistemul de canalizare 716 gospodării de pe 24 de străzi ale orașului Leova. Costul unei conexiuni este de 18 321 lei, dintre care 3000 este contribuția unică a gospodăriei, și 15 321 contribuția finanțatorului. Ca și contribuție generală a localității avem o sumă care depășește 3 milioane de lei, din costul total de 47 milioane de lei. Pe parcursul anului 2020, au fost colectate aproximativ 500 mii lei, sub formă de contribuție de la beneficiari, ceea ce denotă o dorință mare de a beneficia de servicii moderne. Conform condițiilor proiectului, în toamna anului 2021 urmează să fie date în exploatare toate rețelele, primele dintre acestea vor fi funcționale încă din lunile mai-iunie 2021”

De asemenea, am dorit să aflăm și părerea localnicilor, care urmează să beneficieze de rețea în timpul apropiat, în legătură cu proiectul.

„Este binevenit acest proiect pentru canalizare, în special pentru casele de la sol. Este o ușurință foarte mare, nu va mai fi nevoie să curățim canalizarea și, din punct de vedere ecologic, tot este ceva mai bun, fiindcă ne dăm seama, știți cum, dacă nu este curățit la timp, știm care sunt urmările. Mulțumim domnului primar pentru desfășurarea proiectului, înțelegem că este un proiect major, sunt cheltuieli mari, de aceea și noi, populația cu o sumă necesară pentru realizarea proiectului, pentru ușurința vieții mai departe.”

„Pentru casă e un proiect bun. Poți face un veceu și în casă și afară, dar va trebui să schimbăm tot acum în baie.”

„Este un proiect foarte bun pentru orășelul nostru, pentru locatari și pentru viitorul copiilor noștri.”

„Foarte bun lucru a făcut Fondul European în comun cu primăria noastră, cu Primarul, Viceprimarul, Consiliul Raional că fac canalizarea. O să fie ecologia mai bună. Cred că urmează și drumurile după asta să le facă.”

„Eu cred că conectarea la canalizare este un lucru bun pentru tot.”

Proiectul „Extinderea sistemului de canalizare din orașul Leova. Construcția stației de pompare a apelor uzate din orașul Leova” este finanțat de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).

Vezi aici reportajul realizat în comun cu portalul de știri leova.org.

Nicoleta Lisevici

You May Have Missed