Știri pe scurt

Cod Roșu de alertă

În 35 de raioane din Republica Moldova, începând cu 13 octombrie, se menține stare de urgență în sănătate publică, fiind declarat activ Codul Roșu de alertă, conform hotărârii nr. 34, emisă în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

Din raioanele din regiunea de Sud doar la Leova situația e mai bună la capitolul infectării cu COVID-19., fiind instituit Cod Portocaliu de alertă.

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou COVID-19, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu CNESP.

În scopul sporirii randamentului măsurilor aplicate de prevenire și control a infecției COVID-19, precum și a eficienței gestionării resurselor, CNESP a instituit starea de urgență în sănătate publică pe unități teritorial-administrative. De asemenea, au fost stabilite gradele de alertă în funcție de indicatorii nivelului de risc. Gradul “cod roșu” este asimilat stării de urgență în sănătate publică.