Cum să înveți noi competențe în Republica Moldova

Cum să înveți noi competențe în Republica Moldova

Antreprenoriat

EU4BUSINESS

Dacă ești în curs de înființare sau ai o mică afacere, inițiativa EU4Business îți oferă o gamă largă de servicii de consiliere și consultanță pentru a te ajuta să faci următorul pas în dezvoltarea afacerii tale. Vizitează pagina EU4Business pentru detalii complete despre proiectele la care poți aplica, precum și exemple de beneficiari de succes. Programul oferă, de asemenea, împrumuturi și granturi pentru întreprinderile mici.

Erasmus pentru tinerii antreprenori

Tinerii antreprenori moldoveni se pot înscrie în programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, deschis tuturor celor care intenționează să înființeze o afacere sau au înființat una în ultimii trei ani. Programul pune în legătură tineri întreprinzători cu întreprinderi mici cu experiență din altă țară europeană pentru un stagiu de până la șase luni, ajutându-i pe noii întreprinzători să obțină competențele necesare pentru a administra o întreprindere mică. UE acoperă 75% din costurile schimbului, iar 25% din costuri sunt suportate de întreprinzător.

Antreprenoriatul Social

Proiectul „Colaborare pentru Impact„, finanțat de UE, are ca scop dezvoltarea antreprenoriatului social și a investițiilor sociale în țările din Parteneriatul Estic. În Republica Moldova, acesta colaborează cu Ecovisio pentru a crește gradul de conștientizare și colaborare între întreprinderile sociale și organizațiile societății civile și pentru a oferi acces la resurse ne-financiare, educație și programe de mentorat. Consultă site-ul Ecovisio și pagina de Facebook pentru noutăți și oportunități, precum și alte resurse finanțate de UE pentru antreprenoriatul social dezvoltate de Ecovisio. Vizitează site-ul web Colaborare pentru Impact pentru povești de succes și podcast-uri din Republica Moldova.

Susținerea Măsurilor de Consolidare a Încrederii

Oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru pot primi consultanță și informații despre afaceri în cadrul acestui proiect, care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață prin creșterea oportunităților economice și crearea de locuri de muncă. Până în prezent sute de antreprenori au obținut deja consultanță în afaceri și formare antreprenorială, inclusiv în domeniul marketingului digital. Proiectul a deschis, de asemenea, un centru de afaceri în Tiraspol pentru specialiști și start-up-uri IT, precum și patru platforme de afaceri. Proiectul mai oferă și sprijin pentru societatea civilă și inițiativele media. Află mai multe despre proiect și noi oportunități urmărind pagina de Facebook a PNUD Moldova.

Competențe IT

EU4Moldova – Startup City Cahul

UE sprijină educația digitală și inovarea în Cahul, în sudul Republicii Moldova, printr-o gamă ambițioasă de programe de educație IT, formare tehnologică online, cursuri de robotică și programare, precum și programe antreprenoriale. Printre oportunități se numără programe educaționale pentru tineri în domeniul antreprenoriatului și al TIC, sprijin pentru digitalizarea afacerilor și crearea unui centru de inovare pentru învățare continuă. Află cele mai recente știri despre proiect, precum și despre evenimentele și cursurile și oportunitățile viitoare. Mai multe informații găsești pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului.

Proiectul sprijină, de asemenea, educația digitală și inovarea prin susținerea educației STEM în școlile locale, cu o gamă ambițioasă de cursuri IT, robotică și programare în școli, începând de la cea mai fragedă vârstă, inclusiv cursuri pentru copii de la cinci ani. Află mai multe aici.

Academia Vibe

Finanțată de UE în cadrul unui program pentru societatea civilă din Republica Moldova, Academia Vibe este o întreprindere socială cu sediul în Cahul care oferă cursuri de IT și Robotică pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani. Pe lângă cursurile cu plată, academia oferă educație gratuită pentru 100 de copii din familii social-vulnerabile din raionul Cahul. Consultați cursurile disponibile aici.

Hackatoane ale Facilității pentru societatea civilă a PaE

Facilitatea pentru Societatea Civilă a PaE organizează o serie de Hackatoane Regionale a PaE – evenimente speciale care reunesc activiști civili și profesioniști IT din țările Parteneriatului Estic pentru a lucra față în față la soluții tehnologice civice care ar permite societății civile să contribuie mai bine la reformele și schimbările democratice din țările lor de origine. Echipele lucrează cu mentori pentru a-și îmbunătăți prototipurile existente de soluții digitale, iar câștigătorul (câștigătorii) primește (primesc) sprijin financiar și de specialitate din partea Uniunii Europene pentru a-și finaliza și lansa proiectele. Vizitează site-ul web al Hackathonu-lui pentru mai multe detalii!

EU4Digital

Programul EU4Digital înființează un Hub EdTech pentru regiunea Parteneriatului Estic, care urmărește să încurajeze colaborarea dintre UE și țările partenere din est, creând noi oportunități de creștere și dezvoltare. EdTech Hub urmează să își lanseze primele cursuri în iulie 2023. În prezent, se elaborează programe de cursuri, se selectează parteneri locali și se stabilesc parteneriate. EdTech Hub face parte din angajamentul UE de a împuternici digital 1 milion de cetățeni ai PaE. Pentru mai multe informații și pentru a participa, faceți clic aici.

Eu4Digital evidențiază, de asemenea, o serie de alte programe UE de sprijinire a competențelor digitale pentru IMM-uri, inclusiv ecosistemul EaP Startups.

EU4Youth

Programul EU4Youth (faza III 2022-25 „Ocuparea  și Antreprenoriatul în rândul Tinerilor” a lansat o cerere de propuneri de proiecte pentru dezvoltarea competențelor digitale în rândul tinerilor, în special în comunitățile defavorizate, legate de promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor în economia verde și digitală. În plus, EU4Youth sprijină dezvoltarea capitalului uman și punerea în aplicare a politicilor active pe piața muncii prin consolidarea instituțională și încurajează învățarea interculturală prin burse la Colegiul Europei și burse de cercetare pe teme relevante pentru integrarea în UE.

În cadrul valului anterior de proiecte EU4Youth, două proiecte (EUnlocking și Inovarea cu Impact Social) au oferit formare în domeniul afacerilor și finanțare pentru înființarea de întreprinderi tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova, în timp ce sute de elevi din zonele rurale defavorizate au beneficiat de formare în domeniul competențelor profesionale și al dezvoltării afacerilor în cadrul proiectului Grădina Școlară. Urmărește pagina EU4Youth pentru oportunități viitoare.

Comunicare și leadership

TINERII AMBASADORI EUROPENI

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni (YEAs) este o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, care conectează tineri din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Statele Membre ale UE și Regatul Unit. Scopul rețelei este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cooperarea UE cu țările sale partenere din est, de a prezenta rezultatele concrete ale acestei cooperări și de a contribui la dialogul politic pe diverse teme.

Prin participarea la rețea, YEAs învață noi abilități importante, îmbunătățindu-și competențele în domeniul muncii în echipă, al rezolvării de probleme, al conducerii și al comunicării – abilități esențiale pentru viitoarele cariere! În prezent, există peste 500 de YEA activi, reprezentând peste 34 de naționalități diferite, inclusiv 118 în Moldova (fă clic aici pentru a-i cunoaște). Rețeaua este deschisă tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, interesați de diplomație publică și de activități de sensibilizare. Înscrierile au loc în fiecare an, de obicei în toamnă.

Erasmus+ Schimburi de Tineri

În ultimii ani, mii de tineri și lucrători de tineret din Republica Moldova au participat la proiecte comune Erasmus+ Tineret (schimburi, cursuri de formare, dezbateri politice, voluntariat). Schimburile de tineri Erasmus+ sunt deschise tuturor persoanelor cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani și durează între 5 și 21 de zile. Aceste schimburi au loc prin intermediul organizațiilor de tineret și nu poți aplica direct ca persoană fizică.

Pentru a afla mai multe informații, contactează Centrul de Informare pentru Tineret Erasmus+ din Republica Moldova vizitând pagina lor de Facebook, la numărul de telefon +373 699 44 499 sau prin e-mail la [email protected].

CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

O modalitate de a dobândi experiență în străinătate este voluntariatul prin intermediul Corpului European de Solidaritate. Acesta este un mod unic de a experimenta culturi diferite și de a-ți face noi prieteni, ajutându-i în același timp pe alții și învățând noi abilități. Trebuie să ai între 17 și 30 de ani și să fii dispus să petreci între două săptămâni și 12 luni în străinătate. Proiectele de voluntariat se pot desfășura oriunde în UE sau în țările partenere și în domenii atât de variate precum cultura, tineretul, sportul, copiii, patrimoniul cultural, arta, bunăstarea animalelor sau mediul înconjurător. Află cum să aplici și consultă sute de oportunități pe portalul Corpului European de Solidaritate.

BURSELE SOCIETĂȚII CIVILE

UE sprijină tinerii lideri și activiști ai societății civile din Republica Moldova și din cadrul Parteneriatului Estic prin intermediul programului de Burse pentru Societatea Civilă din cadrul PaE. În fiecare an, programul ajută 20 de activiști ai societății civile în eforturile lor de a obține schimbări sociale pozitive în comunitățile lor, oferindu-le formare personalizată, granturi în valoare de 5.000 de euro și acces la oportunități de relaționare. Detalii despre bursierii selectați de la începutul programului în 2017 și despre domeniile lor de interes pot fi găsite aici. Cererile se depun, de obicei, în fiecare an. Verifică aici pentru actualizări.

Facilitatea pentru Societatea Civilă a PaE – e-learning

Facilitatea UE pentru Societatea Civilă din cadrul PaE oferă reprezentanților societății civile cursuri și materiale online specifice, adaptate la nevoile lor și la situațiile cu care se confruntă în activitatea lor zilnică. Pe Hub-ul de e-Learning al proiectului vei găsi o serie de cursuri online, webinare și cursuri video care îți vor oferi instrumente și competențe în domenii atât de diverse precum analiza și monitorizarea politicilor, managementul proiectelor, competențe digitale și web-design pentru OSC-uri. Proiectul oferă, de asemenea, o serie de cursuri mixte care au combinat elemente online cu instruiri față în față pentru a avea un impact sporit. Află mai multe.

Școala Europeană a Parteneriatului Estic

Școala Europeană a Parteneriatului Estic din Tbilisi oferă un program de doi ani de Bacalaureat Internațional pentru elevii din toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic, inclusiv din Republica Moldova, cu burse complete plătite de Uniunea Europeană, inclusiv taxele de școlarizare, cazarea și călătoriile acasă în vacanță. Dar numărul de locuri este limitat – doar 35 pe an – așa că trebuie să îndeplinești anumite condiții și să treci printr-un proces competitiv pentru a aplica. De la lansarea programului în 2018, 145 de elevi au primit burse pentru școală, absolvind cu diploma IB și urmând să studieze la universități de top din întreaga lume. Următoarea cohortă de elevi va fi recrutată pentru a se alătura programului IB 2024-2026.

Deprinderea unei noi profesii

Persoanele care nu urmează un program de Educație, Ocupare și Formare Profesională (NEETs)

Proiectul finanțat de UE intitulat  Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET) în Republica Moldova” colaborează cu ONG-uri pentru a dezvolta competențele tinerilor și le oferă sprijin pentru ideile de afaceri prin intermediul unor fonduri speciale pentru antreprenoriatul administrat de tineri. Vizitează site-ul web și pagina de Facebook a Fundației Est-Europene (care gestionează, de asemenea, o serie de alte proiecte conexe care sprijină antreprenoriatul social și NEETs) pentru cele mai recente resurse și oportunități.

Învățământul profesional-tehnic

Sistemul educațional VET din Republica Moldova este format din 42 de școli profesionale, 36 de colegii și 13 centre de excelență, situate pe întreg teritoriul țării. Acestea pregătesc elevii pentru peste 80 de meserii și 100 de specialități. UE a oferit un sprijin extins pentru Educația și Formarea Profesională în Republica Moldova, iar Fundația Europeană de Formare continuă să sprijine reforma dezvoltării competențelor, colaborând cu Ministerele Educației și Muncii pentru a se asigura că calificările sunt dezvoltate în conformitate cu nevoile pieței muncii.

De asemenea, inițiativa „EU4Moldova – Comunități locale (LOCOMO)”, aflată în curs de implementare, are o componentă dedicată VET, implementată de către Agenția Austriacă de Dezvoltare și GIZ în perioada 2022 – 2025, care are drept scop promovarea calității și relevanței învățământului profesional în Republica Moldova, susținând alinierea politicilor și practicilor sectoriale la standardele internaționale, cu accent pe instituțiile VET din raioanele selectate ale țării.

Joboteca

Proiectul finanțat de UE „Joboteca – un program-pilot pentru ocuparea tinerilor din Republica Moldova”, implementat de Terre des hommes în perioada 2021-2023, stimulează abilitățile de angajare a tinerilor și facilitează interacțiunile favorabile cu potențialii angajatori și comunitățile locale. Proiectul a înființat Jobotecas (spații prietenoase tinerilor în 25 de școli din 5 raioane ale țării, dotate cu instrumente pentru sesiuni de informare online și offline pentru orientarea profesională a tinerilor), programe de formare și de consolidare a capacităților pentru profesori și tineri, oportunități de granturi mici pentru 15 inițiative comunitare care sprijină tinerii în accesarea oportunităților de angajare.

Societatea Civilă a Tinerilor din Republica Moldova (SCM)

Proiectul finanțat de UE „MYCS: pentru o societate civilă de tineret mai puternică”, implementat în perioada 2022-2024 de către Terre des hommes Moldova în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (România) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (Republica Moldova), are drept scop consolidarea capacităților actorilor civici locali în domeniul tineretului și furnizarea de programe și servicii incluzive de participare și responsabilizare a tinerilor.

Proiectul sprijină OSC-urile și grupurile informale de tineri pentru a furniza servicii, a promova participarea durabilă a tinerilor și a mobiliza comunitățile locale.

Consolidarea Spiritului Antreprenorial al Tinerilor

Proiectul finanțat de UE „Empowerment of Youth Entrepreneurship” (Abilitarea antreprenoriatului în rândul tinerilor), implementat de un consorțiu condus de ONG-ul german HELP și format din OSC-urile moldovenești DEMOS, HomeCare și Pro.Co.Re., promovează, în perioada anilor 2023 – 2025, activități de consolidare a capacităților pentru a spori abilitățile organizaționale interne ale OSC-urilor, instrumentele de colectare de fonduri și alte domenii de expertiză care le vor ajuta să-și îndeplinească misiunile. De asemenea, inițiativa sprijină dezvoltarea competențelor antreprenoriale și va lansa în curând o cerere de granturi mici pentru începerea/dezvoltarea ideilor de afaceri mici și micro-întreprinderi ale tinerilor.

Învățământul superior

Erasmus+

UE oferă o gamă largă de oportunități de mobilitate internațională pentru studenți sau cadre didactice prin intermediul programului Erasmus+, inclusiv schimburi de studenți în universități europene la nivel de licență, masterat și doctorat – schimburile vor face parte din programul pe care îl urmați și pot dura între un semestru și un an. De asemenea, poți aplica pentru o bursă Erasmus+ pentru a studia pentru un Masterat la universități europene de top.

Pentru schimburi, vizitează biroul de relații internaționale din cadrul universității tale – acesta îți va spune ce oportunități sunt disponibile în domeniul tău și te va ajuta să aplici.

Pentru o diplomă de Masterat consultă catalogul Erasmus Mundus Joint Master Degrees, care enumeră cursurile ce oferă burse Erasmus în anul universitar următor (în prezent sunt enumerate 193 de cursuri), apoi contactează universitatea pentru a aplica pentru curs și bursă.

Biroul Național Erasmus+ din Republica Moldova este acolo pentru a te ajuta cu orice informație. Pentru mai multe informații, poți vizita site-ul web sau urmărește pe Facebook, poți trimite un e-mail la [email protected] sau sună la +373 22 881 630.

Burse ale Colegiului Europei

Colegiul Europei oferă un număr mare de burse de studii postuniversitare absolvenților universitari din Republica Moldova și din alte țări din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. De asemenea, sunt disponibile burse pentru studenții din țările Parteneriatului Estic, finanțate prin programul EU4Youth. Cererile pentru anul universitar 2024/2025 vor fi deschise în octombrie 2023.

Alfabetizarea media

EUvsDisinfo

Ce este dezinformarea? Cum putem evita capcana dezinformării? Cum putem reacționa? EuvsDisinfo își propune să ajute cetățenii să dezvolte rezistența la informațiile digitale și la manipularea mediatică prin creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a operațiunilor de dezinformare rusești. Cu ajutorul serviciilor de analiză a datelor și de monitorizare a presei în 15 limbi, EUvsDisinfo identifică, compilează și expune cazurile de dezinformare care provin din mass-media pro-Kremlin și care sunt răspândite în UE și în țările Parteneriatului Estic.

Platforma de Învățare a proiectului include, de asemenea, o selecție de instrumente utile, jocuri, podcast-uri și alte resurse pentru a-ți dezvolta sau consolida reziliența la dezinformare.

EU4Independent Media

Programul EU4Independent Media este activ în cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic. Oferă cursuri de formare online și față în față pentru profesioniștii din domeniul mass-media, mentorat individual și la locul de muncă pentru a îmbunătăți conținutul editorial sau pentru a spori competențele de management și de marketing, precum și pentru a dezvolta noi surse de venit și o mai bună înțelegere a publicului. De asemenea, sprijină producția de conținut și crearea de rețele.

Pentru cele mai recente informații, consultă pagina dedicată oportunităților media din cadrul programului VECINII UE de la est.

Pentru cele mai recente informații, consultă pagina dedicată oportunităților media din cadrul programului VECINII UE de la est.

O serie de cursuri gratuite pentru profesioniștii din domeniul mass-media și al comunicării sunt disponibile online:

Verificarea faptelor în epoca știrilor false

Inovație în domeniul povestirii/storytelling

Tranziția digitală în redacție

Producția media online – stăpânirea elementelor esențiale

Conducerea unei afaceri media eficiente

Sprijinirea Rezilienței Mass-Mediei și a Informațiilor Independente

Proiectul „Susținerea Presei Independente și a Rezilienței Informaționale în Moldova” are drept scop consolidarea mass-media independente și promovarea vocilor locale. Proiectul oferă sprijin de urgență unui număr de până la 20 de mijloace de informare în masă din Moldova pentru a rămâne pe linia de plutire și a produce neîntrerupt conținut credibil pentru public și sprijină societatea civilă și organizațiile mediatice în vederea îmbunătățirii abilităților publicului de a identifica și recunoaște dezinformarea. Urmăriți Internews Moldova pentru cele mai recente oportunități în domeniul educației media.

You May Have Missed