<strong>Sustragere de bani din gospodăria foștilor socri îl va costa 6 ani din viață</strong>

Sustragere de bani din gospodăria foștilor socri îl va costa 6 ani din viață

Un bărbat de 42 de ani, anterior condamnat pentru diferite infracțiuni preponderent sustrageri, în perioada lunii ianuarie 2022, deplasându-se într-un sat din r-l Cimișlia, a pătruns în casa foștilor socri, unde la fel locuiește și copilul de 7 ani al bărbatului soția fiind plecată de mult timp peste hotarele RM, de unde a sustras 33.400 mii euro și 60.000 mii de lei.

Dezvăluind câteva detalii despre infracțiunea săvârșită de condamnat, precizăm că bărbatul nu era locuitor al raionului Cimișlia și, pentru a comite această infracțiune, a ajuns special la domiciliul socrilor săi noaptea târziu. Profitând de faptul că știa amplasarea camerelor din casă, și cunoștea de la copilului său care din întâmplare anterior a văzut și în cadrul unei convorbiri telefonice i-a dezvăluit unde ținea bunica banii, a intrat și a sustras suma de mai sus, luând în același timp chiar și un document bancar privind transferul de bani din străinătate, pe care victimele l-au păstrat împreună cu banii. Totodată, cea mai mare parte a sumei sustrase nu a aparținut părinților soției sale, ci cumnatului, adică fratelui soției sale, care lucrează de mult timp în străinătate.

După ce s-a descoperit sustragerea, soacra l-a sunat pe atunci ginerele său (fără a presupune că el ar fi fost cel care a comis furtul) și a cerut să vină să ia copilul și atunci i-a comunicat depistarea furtului și denunțarea cazului la poliție.

Ajuns la domiciliul socrilor chiar în momentul în care ofițerii Inspectoratului de Poliție Cimișlia inspectau locul și interogau victimele, bărbatul a început să exprime sfidător cuvinte de compătimire și susținere socrilor săi, dar în același timp nu a ratat ocazia de a observa acțiunile poliției.

Din motivul că polițiștilor le era suspect faptul lipsei urmelor infractorului de pătrundere și dezordinii în locuință, imediat a fost înaintată o versiune despre posibila implicare în infracțiune a unui apropiat al victimelor sau a persoanelor care au fost în locuință, care ar putea cunoaște locul unde victima păstra banii.

Întrebat de un polițist ginerele de atunci ale victimelor, despre faptul unde se afla acesta la momentul furtului, acesta a răspuns imediat că se află acasă (regiune la nordul Moldovei la o distanță de 180 km).

În continuarea urmăririi penale, împreună cu Procuratura raionului Cimișlia, au fost efectuate acțiuni pentru verificarea versiunii prezentate și identificarea persoanelor care au comis furtul. În cursul procedurilor și măsurilor speciale de investigație au fost acumulate probe incontestabile, care au permis concluzia că ginerele a fost cel mai probabil implicat în furtul cercetat.

S-a luat decizia că este necesară o percheziție și au fost prezentate instanței suficiente probe pentru a admite demersul procurorului de a autoriza percheziția.

În ziua programată, angajați ai Inspectoratului de Poliție s-au deplasat la locul de reședință al suspectului și au efectuat o percheziție. În cadrul percheziției au fost depistate și ridicate o parte din bani și documentul bancar privind transferul de bani din străinătate, sustras împreună cu banii.

          Cauza penală a fost remisă spre judecată în instanța de judecată în luna noiembrie 2022. Ședința de judecată s-a desfășurat în lipsa inculpatului, care s-a sustras de la prezentarea în instanță și examinarea cauzei.

          Prin sentința Judecătoriei Cimișlia, inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii prevăzute de art.186 alin.(4) Cod penal, stabilindu-i-se pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 6 (șase) ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

          Instanța a mai dispus admiterea acțiunii civile a părții vătămate cu privire la încasarea prejudiciului material cauzat prin infracțiune în sumă de 33 400,00 mii euro și 60,000 mii lei, și a cheltuielilor judiciare în sumă de 6000 mii lei.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Procuror-șef al Procuraturii raionului Cimișlia
Ruslan CARAIVAN

You May Have Missed