Social

Japonia va oferi RM un ajutor bugetar de 100 de milioane de dolari

Guvernului nipon va oferi Republicii Moldova un sprijin bugetar în sumă de 100 milioane de dolari SUA, lucru anunțat de către prim-ministrul Fumio Kishida în cadrul summitului G7. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că, a avut o discuție cu ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro. 

„La sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, mi-a comunicat decizia Guvernului nipon de a oferi țării noastre sprijin bugetar în sumă de 100 milioane de dolari SUA, lucru anunțat de către Prim-ministrul Fumio Kishida în cadrul summitului G7. Acest sprijin va spori resursele financiare ale statului într-o perioadă în care economia noastră, și inclusiv încasările la buget, sunt afectate de războiul din Ucraina”, a spus Președinta Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a subliniat că, Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova care, de-a lungul timpului, a contribuit la dotarea spitalelor noastre cu echipamente medicale performante, a ajutat fermierii moldoveni să procure tehnică agricolă modernă și să aplice tehnologii noi, a finanțat programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a susținut proiecte culturale și educaționale.

„I-am mulțumit domnului ambasador pentru cooperarea bilaterală excelentă precum și pentru asistența continuă și mi-am exprimat speranța că vom reuși să creștem și volumul investițiilor japoneze în Republica Moldova, iar prin asta vom spori numărul locurilor de muncă bine plătite acasă”, a subliniat Președinta Maia Sandu.