<strong>Circa 2.850 de refugiați ucraineni și persoane vulnerabile din Moldova au primit ajutor umanitar în cadrul proiectului ”Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”</strong>

Circa 2.850 de refugiați ucraineni și persoane vulnerabile din Moldova au primit ajutor umanitar în cadrul proiectului ”Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”

/ În perioada septembrie – decembrie 2022, 1.683 de refugiați din Ucraina și 1.167 de persoane vulnerabile din Moldova, au primit ajutor umanitar și au beneficiat de servicii educaționale, protecție, sănătate și consiliere specializată în diverse domenii. Ajutorul a fost acordat prin intermediul proiectului ”Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF” implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF).

Scopul proiectului este de a furniza asistență umanitară pentru circa 5.000 de beneficiare și beneficiari, în valoare de 500.000 Euro din resursele financiare ale donatorului german Diakonie Katastrophenhilfe.

Astfel, 11 parteneri de grant (”Sos Autism, ”Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie”, ”Alternative Sociale”, ”Femeia pentru Societatea Contemporană”, ”Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului”, ”Demos”, „Forța Susținerii”, „Institutul pentru Inițiative Rurale”, “Moldova Global Management”, „Raza Încrederii”, „Y-PEER Moldova), alături de alte organizații ale societății civile, s-au mobilizat pentru a răspunde celei mai mari crize umanitare din istoria Moldovei.

„Sectorul asociativ din Moldova s-a solidarizat într-o manieră demnă de exemplu pentru comunitatea internațională. E de apreciat faptul că organizațiile membre APSCF au reușit, în pofida tuturor provocărilor fără precedent, să-și unească eforturile și să ofere, prompt și calitativ suportul necesar unui număr atât de mare de refugiați, acoperind diverse tipuri de necesități. Această intervenție se datorează și proiectului ”Sprijin pentru refugiați sub umbrela APSCF”  prin intermediul căruia s-a oferit  finanțare, atât ONG-urilor membre, cât și non membre APSCF”, a subliniat Secretarul general a APSCF, Irina Popușoi.

Pe parcursul celor 4 luni de implementare a proiectului, beneficiarii au fost asistați cu vouchere, pachete alimentare și igienice, mese calde, cazare gratuită, servicii medicale specializate, asistență financiară în numerar pentru protecție socială. De menționat că 9 copii cu dizabilități și 52 de copii refugiați au fost integrați în sistemul național educațional, iar alți 46 sunt beneficiari ai activităților extrașcolare.

Prin intermediul aceluiași proiect au avut loc activități de consolidare a capacităților profesioniștilor care prestează servicii, inclusiv copiilor și adulților refugiați. Au fost organizate instruiri în prevenirea traficului de ființe umane pentru circa 500 de specialiști din 4 raioane; competențele ale 41 de asistenți sociali și specialiști în protecția drepturilor copilului au fost consolidate în domeniul protecției copilului; 600 de profesioniști/profesioniste din domeniul educației au beneficiat de un program de suport psiho-emoțional.

Natalia Țurcanu, managera proiectului, susține că: “Ajutorul social pentru atenuarea sărăciei în Moldova are un nivel scăzut, iar din acest considerent, ne-am propus să fim alături, atât de refugiați, cât și de persoanele vulnerabile, ambele categorii fiind afectate puternic de criza umanitară, economică și energetică. Un efort considerabil este depus pentru a orienta măsurile de intervenție către cele mai vulnerabile grupuri, întru satisfacerea nevoilor acestora. Cel puțin 90% din beneficiarii proiectului au raportat că sunt mulțumiți de asistența oferită și serviciile accesate.”

Proiectul va continua să acorde sprijin refugiaților, localnicilor vulnerabili și pe parcursul anului 2023. Asta pentru că cei cca 109.000 de refugiați ucraineni care se află pe teritoriul Moldovei au nevoie de asistență continuă și integrare socială, care se poate face prin intermediul membrilor APSCF, care își desfășoară activitățile pe întreg teritoriul țării.

APSCF este o rețea de 62 de organizații neguvernamentale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană care acționează pentru crearea unui cadru coerent și funcțional de dezvoltare a factorilor de decizie, a mecanismelor și practicilor de implementare, asigurând respectarea și protecția reală a copilului și familiei.

You May Have Missed