Polonezii acordă suport autorităților locale din sudul țării

Inaugurarea monumentului Paraskiewei Wiszniowska în curtea gimnaziului din Vișniovca

Polonezii acordă suport autorităților locale din sudul țării

La sfârșitul lunii noiembrie curent, orașul Leova a fost gazda unor experți din Polonia, reprezentanți ai Fundației „Centrul de Dezvoltare Locală”, care, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, elaborează pentru orașul Leova un program de revitalizare urbană, document strategic extrem de necesar pentru atragerea investițiilor în revitalizarea zonelor degradate din urbe.

Experții Mariusz Sienkiewicz și Nadia Gergalo, însoțiți de specialiști de la primărie, au vizitat spațiile defavorizate din cele două sectoare ale orașului, identificate prioritar pentru revitalizarea, pe etape, din fonduri europene și cu contribuția autorităților locale. Este vorba de instituții, clădiri părăsite, terenuri neamenajate, maluri surpate la râul Prut, viitorul complex turistic și alte obiective, care vor fi incluse în planul strategic de revitalizare și reamenajare conform standardelor europene, comunică portalul de știri leova.org.
Și primăria satului Vișniovca din raionul Cantemir a stabilit relații de bune practici cu colegii din Polonia. Potrivit primarului Olga Pac, acum câțiva ani, grație suportului acordat de Ambasada Poloniei în Republica Moldova, localitatea a fost menționată la secțiunea moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității, în cadrul Programului bunelor practici, implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei.
Administrația publică locală din Vișniovca a fost menționată grație activităților de edificare, cu suportul material al Ambasadei Poloniei în R. Moldova, în curtea gimnaziului din sat a monumentului Paraskiewei Wiszniowska, de numele căreia este legată și denumirea localității și al cărei nume a fost, ulterior, conferit gimnaziului local, stabilirii unor relații de colaborare cu autoritățile din Polonia.
De asemenea, instituția școlară din Vișniovca a beneficiat și de dotarea tehnică a unui cabinet de calculatoare și de alt echipament de tehnologie informațională din partea Ambasade Poloniei în R. Moldova.

Ion DORU

You May Have Missed