Unul dintre cele mai mari complexe frigorifice din țară se află la Grădinița, Căușeni

Unul dintre cele mai mari complexe frigorifice din țară se află la Grădinița, Căușeni

În raionul Căușeni există unul dintre cele mai mari complexe frigorifice postprocesare, cu o capacitate anuală de peste două mii de tone de produse congelate, comunică Studio-L.

Acesta se află în satul Grădinița, unde încă în anul 2017 a fost construit un refrigerator de procesare postrecoltare a producției horticole.
De cinci ani aici activează o linie de procesare la rece a fructelor și pomușoarelor, iar 90 la sută din acestea merg la export pe piețele din Uniunea Europeană. Astăzi, zmeura, cătina, vișinele, caisele, strugurii și perele culese de pe câmpurile din acest raion ajung în Austria, Suedia, Elveția, Ungaria și România.
Afacerea este administrată de un tânăr din Ucraina, Serghei Makarciuk, care povestește că acum patru ani a ajuns în Căușeni în calitate de consultant la cel mai mare complex frigorific, cu o putere de procesare postrecoltare a fructelor și pomușoarelor de peste două mii de tone. Doar câteva luni mai târziu, a devenit managerul principal al instalației frigorifice, iar de atunci administrează o afacere „rece plină de culoare, gust și arome”.
La complexul frigorific din satul Grădinița, raionul Căușeni, tot anul sunt păstrate cantități mari de producție ambalată, gata pentru export. La mijlocul lunii noiembrie, bunăoară, este sezonul cătinei. Tone de pomușoare portocalii sunt spălate, curățate și date la rece.
Totuși, procesul de congelare depinde de soi, volum și de mărimea fructului. În cadrul complexului frigorific toate operațiile sunt automatizate, iar muncitorii doar monitorizează unele dintre ele.
Un accent foarte mare se pune pe protecția mediului. Complexul frigorific dispune și de o stație proprie de epurare, iar după tratare apa este reutilizată la spălarea materiei prime.
Datorită implementării în țara noastră a Programului „Livada Moldovei”, antreprenorii din localitate și-au extins capacitatea de păstrare a producției, construind încăperi frigorifice noi. În anul curent, ei planifică să exporte peste 1.200 de tone de produse înghețate.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed