22 de femei și fete din raioanele Cahul și Cantemir au beneficiat, din primăvara anului curent și până la mijlocul acestei luni, de servicii specializate pentru victimele violenței în bază de gen și a violenței în familie, în cadrul unui proiect al Asociației „Artemida” din Drochia, implementat în parteneriat cu Clubul „Vreau să știu” din Cahul, cu sprijinul UN WOMEN.
Patru instruiri tematice
Mai întâi, organizația din Drochia, care are o experiență avansată în domeniul serviciilor acordate victimelor violenței, a desfășurat patru instruiri pentru membrii Clubului din Cahul, pentru a dezvolta astfel abilitățile specifice de lucru cu victimele violenței. Au fost organizate, de asemenea, vizite de studiu și întâlniri tematice. „Noi, ca echipă, povestește Lilia Moraru, directoarea executivă a Clubului „Vreau să știu”, am preluat bunele practici, deprinderi și noi metode de activitate, specifice domeniului respectiv. Toate acestea ne-au fost și ne sunt de mare ajutor, căci le aplicăm în practică în fiecare zi”.
Echipa Clubului din Cahul s-a deplasat în mai multe localități, inclusiv din raionul Cantemir, unde au fost organizate instruiri pentru echipele multidisciplinare, precum și ședințe de identificare și consiliere a victimelor violenței. Pentru o mai mare eficiență a acestor activități, au fost încheiate memorandumuri de colaborare cu administrațiile publice locale.
După ce presa, inclusiv „Gazeta de Sud”, a publicat mai multe articole despre implementarea acestui proiect, Sergiu Butuc, șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei Cantemir, a venit cu rugămintea de a desfășura asemenea activități și în două dintre cele mai mari localități din raion – Pleșeni și Lărguța.
Drept urmare, în această toamnă, Lilia Moraru și alte trei membre ale Clubului de la Cahul – jurista Angela Dunas, psihololgul Georgeta Mocanu și asistenta socială Snejana Coteață – au vizitat cele două sate, unde au instruit echipele multidisciplinare cum să-și organizeze mai bine activitățile, au participat la identificarea victimelor violenței în familie, au acordat consilierea necesară.
Se dorește continuarea proiectului
„Suntem aproape la final de proiect (el se încheie la 31 decembrie 2022 – nota redacției), ne-a declarat Lilia Moraru, însă, spre regret, numărul victimelor care se adresează pentru consultanță și asistență juridică, pentru consiliere psihologică, este în creștere. Mai mult ca atât: avem solicitări pentru a reveni în unele localități și pentru a extinde instruirile echipelor multidisciplinare sau a asista și consulta anumite cazuri mai complicate legate de violență, mai ales în familie”.
Lilia Moraru consideră că implementarea cu succes a acestui proiect, datorită ajutorului și sprijinului oferit de AO „Artemida” din orașul Drochia, contribuie la prevenirea și reducerea numărului cazurilor de violență, astfel asigurându-se respectarea drepturilor tuturor persoanelor și egalitatea de gen.
O echipă multidisciplinară teritorială este un grup creat pe lângă administraţia publică locală, din care fac parte primarul, asistentul social, polițistul, medicul, directorul de școală etc., care se întrunește periodic, la necesitate, pentru a analiza și gestiona cazuri de violență în familie, violență asupra copiilor sau de copii în situație de risc. Echipa multidisciplinară asigură acordarea de asistență victimelor violenței în baza unui plan individual pe care tot echipa îl elaborează.
Ion CIUMEICĂ