Noi perspective de colaborare: Cahul-Tulcea

Noi perspective de colaborare: Cahul-Tulcea

O delegație a raionului Cahul s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită de lucru în municipiul Tulcea, România.

Din componența delegației din Republica Moldova au făcut parte: Tatiana Seredenco, vicepreședintă a raionului Cahul, responsabilă de domeniul educație, cultură, turism; Silvia Strelciuc, facilitatoare locală a Programul PNUD/Migrație și Dezvoltare Locală, dar și primari, producători locali, administratori ai unor structuri de cazare.
Din partea județului Tulcea, la întâlnire au participat: prefectul Alexandru Dan Munteanu; administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani; administratorul public al municipiului Tulcea, Nicolae Bibu; primarul comunei Crișan, Silviu Rahău; viceprimarul comunei Jurilovca, Galina Teleucă; președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Doru Poponete; directorul Institutului Național de Cercetare–Dezvoltare Delta Dunării, Marian Tudor; președintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre; reprezentanta HoReCa Tulcea, Raluca Cacencu; Viorica Bîscă, directoare executiv în cadrul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, comunică ziuadeazi. md cu referire la dcnews.ro
„Se pare că în aceste zile Tulcea a devenit un punct de interes pentru Cahul, întrucât recent o altă delegație condusă de președintele raionului Cahul a vizitat Tulcea, pe un alt domeniu de interes foarte important, și anume „Protecția mediului, iar astăzi discutăm despre „Turism”, o altă componentă esențială pentru dezvoltarea județului nostru”, a declarat, în cadrul întâlnirii, Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.
„În ultima perioadă, turismul devine și pentru noi o prioritate, deoarece în regiunea Cahul avem un potențial turistic bogat, precum și un potențial cultural, dar, foarte important, și un potențial uman extraordinar. Dorim să creăm anumite punți cu prestatorii de servicii din județul Tulcea, de aceea, în delegația noastră avem câțiva primari și, în special, operatori de turism, care intenționează să stabilească contacte directe, parteneriate cu dumneavoastră. Un alt scop al vizitei noastre este stabilirea unui contact cu Clusterul turistic Bio Danubius. Avem și noi un cluster turistic VIA Cahul și dorim să devenim parteneri cu cei care sunt mai aproape de noi“, a spus Silvia Strelciuc, facilitatoare locală a Programului PNUD/MiDL.
„Ca reprezentanți ai Consiliului Raional Cahul, ne propunem susținerea domeniului turismului. În acest sens, ne vom strădui să facilităm astfel de întâlniri și pentru aceasta vă mulțumim dumneavoastră, Consiliului Județean Tulcea, pentru faptul că ați fost receptivi să organizați această întâlnire. Astfel, oamenii noștri din Republica Moldova vor putea comunica mai ușor cu cei din România“, a adăugat Tatiana Seredenco, vicepreședintă a raionului Cahul.
În cadrul întâlnirii, Raluca Cacencu, reprezentantă HoReCa, a adus în discuție posibilitatea organizării unor festivaluri gastronomice atât în județul Tulcea, cât și în raionul Cahul, pentru asigurarea unor schimburi de experiență în acest domeniu esențial în ceea ce privește dezvoltarea turistică.
Ca o completare, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Doru Poponete, a propus parteneriate în promovarea vinurilor din cele două zone de pe malurile Prutului.
Ar mai trebui de menționat că Înțelegerea de cooperare dintre județul Tulcea din România și raionul Cahul din Republica Moldova a fost aprobată, prin deciziile autorităților publice locale de nivelurile doi din cele două țări, la începutul anului 2018.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed