A fost dat în exploatare traseul de importanță europeană Porumbrei-Cimișlia

A fost dat în exploatare traseul de importanță europeană Porumbrei-Cimișlia

Marți, 8 noiembrie curent, într-o atmosferă festivă, a fost deschis pentru circulație sectorul Porumbrei-Cimișlia din cadrul drumului național M3, care leagă capitala Republicii Moldova de portul internațional de la Giugiulești, raionul Cahul.

După cum informează Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), ceremonia de inaugurare a tronsonului s-a desfășurat în prezența președintei țării noastra. Maia Sandu, vice-prim ministrului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, Andrei Spînu, secretarului de stat de la același ministre, Lilia Dabija, conducerii ASD, dar și a altor oficiali de rang înalt.


Construcția a 19 kilometri de drum pe segmentul Porumbrei-Cimișlia, parte a traseului național M3 Chișinău-Giurgiulești, a început în anul 2019 și are o valoare de 30 milioane de euro, bani împrumutați de Guvernul Republicii Moldova de la Banca Europeană de Investiții.
Lucrările executate în cadrul proiectului au inclus:

  • construcția drumului nou cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic;
  • reabilitarea unui pod din preajma satului Porumbrei;
  • construcția altor șapte poduri, 19 podețe și canale de scurgere a apelor pluviale;
  • instalarea a peste 1000 de indicatoare rutiere și aplicarea marcajului rutier pentru sporirea securității circulației.
    Deschiderea drumului în cauză va fluidiza considerabil fluxul de transport și va elibera traseele locale de traficul mașinilor de mare tonaj.
    De asemenea se va reduce timpul de deplasare a conducătorilor auto, iar cetățenii vor merge pe un drum proiectat și executat coform standardelor europene.
    Amintim că tot în această toamnă a fost dat în folosință drumul de ocolire a municipiului Comrat cu o lungime de 18,3 kilometri, care face parte din acelaș traseu național M3 Chișinău-Giugiulești.

Ion CIUMEICĂ

Foto: Ion JALBĂ

You May Have Missed