Lucrătorii medicali vor ridica salarii mai mari din noiembrie curent

Lucrătorii medicali vor ridica salarii mai mari din noiembrie curent

În luna noiembrie, lucrătorii medicali vor primi salarii mai mari, după ce Guvernul a operat modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medicale publice. Astfel, medicii vor ridica salarii cu 10% mai mari, directorilor și vicedirectorilor li se va adăuga 5,5%. Salariile vor fi majorate în mod diferențiat.

Conform deciziei Guvernului, un medic de familie va avea un salariu între 12600 și 14850 de lei, în funcție de vechime, iar un specialist antrenat în servicii cu risc sporit (ftiziopneumologie, HIV/SIDA, morfopatologie, nucleară etc.) va ridica un salariu între 16130 și 18150 de lei, în funcție de vechimea în specialitate.
Asistenții medicali vor primi salarii de la 7460 de lei la 11050 de lei, în funcție de complexitatea serviciilor prestate și de vechimea în muncă. De majorări de salarii va beneficia și personalul de îngrijire, precum și cel administrativ-gospodăresc. Aceștia vor avea salarii între 4220 și 10000 de lei. Regulamentul stabilește și majorări de salarii pentru specialiștii cu funcții de conducere. Salariile de funcție pentru personalul de conducere din instituțiile medico-sanitare publice variază între 13540 de lei pentru un director, medic-șef sau șef de instituție medicală cu un buget anual mai mic de cinci milioane de lei și 27060 pentru administrarea unei instituții cu un buget anual mai mare de 250 de milioane de lei.
Deși autoritățile speră că prin această acțiune vor atrage tineri specialiști în sistem și îi vor menține pe cei care deja activează, sindicatele susțin că e prea puțin și că, din cauza inflației pronunțate din ultimul an, salariile angajaților vor fi de fapt mai mici comparativ cu cele de acum un an.

Majorări diferențiate de salarii

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Guvern, medicii specialiști de profil chirurgical care operează, medicii endoscopiști, medicii anesteziologi și reanimatologi, dar și alți medici specialiști și farmaciști cu aceeași calificare din instituțiile de nivel raional, se vor bucura de o creștere mai mare a salariilor, comparativ cu colegii lor din instituțiile republicane, municipale și regionale. Autorii inițiativei explică aceste diferențe de majorare prin excluderea inechității dintre medicii care activează în instituțiile de nivel raional și medicii care prestează servicii în instituții de nivel republican, municipal și regional.
Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a declarat într-un interviu că majorarea e prea neînsemnată și că nu e la un nivel decent de apreciere a muncii lucrătorilor medicali. Liderul sindical mai susține că această majorare de salarii nu are capacitatea de a opri exodul și lucrătorii medicali vor continua să părăsească sistemul moldovenesc și să plece să lucreze în țările vecine, unde munca medicului e mult mai apreciată. Aurel Popovici susține că majorarea ar trebui să fie de cel puțin 30 la sută, cam la nivelul inflației.

You May Have Missed