Social

Abuzurile asupra copiilor vor fi raportate online

Abuzurile sexuale la adresa copiilor vor fi raportate online. Ministerul Afacerilor Interne elaborează mecanismul de raportate în colaborare cu instituțiile de drept, ONG-urile naționale și organizațiile internaționale. Obiectivul a fost trasat în contextul în care în ultima perioadă a crescut numărul infracțiunilor cu caracter sexual împotriva copiilor.

Potrivit datelor oficiale, la nivel național în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 au fost stabilite 294 de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor, iar 15 % din acestea au fost săvârșite cu utilizarea tehnologiilor informaționale.
Fenomenul în creștere a abuzurilor sexuale la adresa copiilor este pus pe seama migrației. Peste 37% din copii locuiesc cu un singur părinte sau fără părinții lor biologici. Un alt factor îl reprezintă sărăcia: 28% de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Republica Moldova.
Prezent la cea de-a doua reuniune a Comitetului de Coordonare a Proiectului Consiliului Europei privind Protecția copiilor, secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin a menționat că MAI lucrează la ajustarea legislației astfel încât toate infracțiunile de abuz sexual online asupra copiilor să poată fi documentate și investigate.
A fost instituită Comisia specializată pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale. Prin intermediul acestei comisii sunt monitorizate și coordonate toate eforturile de prevenire și combatere a exploatării și abuzului sexual asupra copiilor, protejarea drepturilor acestora și promovarea cooperării pe acest segment.

voceabasarabiei.md