LeovaSocial

În localitatea Sărăteni, raionul Leova, a fost inaugurat un post comunitar de pompieri voluntari

În localitatea Sărăteni din raionul Leova a fost inaugurat astăzi un nou post comunitar de pompieri voluntari, care va deservi 17 localități, cu o populație totală de peste 11 mii de locuitori, transmite MOLDPRES.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, la stație vor activa nouă pompieri voluntari, aleși din rândul localnicilor, care vor interveni de urgență în caz de incendii și situații excepționale, până la venirea pompierilor profesioniști. Pompierii voluntari au trecut printr-un curs de instruire în baza unui curriculum de formare profesională specific pentru astfel de grupuri de intervenție. Astfel, o dată cu inaugurarea acestui post, pompierii voluntari vor putea ajunge mult mai rapid în localitățile îndepărtate, iar timpul de intervenție va fi mai redus.

Edificiul postului comunitar dispune de toate condițiile conform standardelor europene și este amenajat cu bucătărie, punct sanitar, cameră de odihnă și mobilierul necesar. Totodată, postul a fost dotat cu o autospecială și echipamentul aferent, pentru care a fost construită o boxă pentru păstrarea acesteia.

Postul de pompieri voluntari a fost construit din temelie grație asistenței financiare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și contribuției financiare a Estoniei, autorităților publice locale, dar și Consiliului Raional Leova, în cadrul implementării proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”. Costul total al investiției este de circa 170 mii euro.

În total, în cadrul acestui proiect, în perioada 2019 – 2022, au fost construite patru posturi comunitare în satele Pârlița (Ungheni), Baimaclia (Cantemir), Sărăteni (Leova) și Sărata Galbenă (Hâncești).

Scopul proiectului constă în sporirea rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastrele naturale, prin îmbunătățirea infrastructurii de depozitare a apei, dar și reabilitarea și dotarea posturilor locale de pompieri și salvatori din raioane. Obiectivul proiectului constă în consolidarea capacităților factorilor de decizie și sporirea nivelului de informare a populației locale cu privire la măsurile de reducere, prevenire și răspuns la schimbările climatice și riscurile dezastrelor naturale.

Foto: IGSU