Basarabeasca, raionul cu cei mai puțini locuitori

Basarabeasca, raionul cu cei mai puțini locuitori

Topul celor mai mici cinci unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova, după numărul de populație, este condus „autoritar” de către raionul Basarabeasca, unde, la începutul anului curent, conform datelor statistice oficiale, locuiau numai 16794 de oameni.

În acest neobișnuit clasament se regăsește, pe locul al patrulea, încă un raion din regiunea de sud a Republicii Moldova – Taraclia, în care populația este de două ori mai mare față de raionul Basarabeasca și constituie 32442 de persoane.
Îngrijorător este faptul că aproape toate raioanele au înregistrat o scădere a numărului populației în anul 2022. Cel puțin asta arată ultimele datele prezentate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS).
Cu suportul UNFPA Moldova și Swiss Cooperation în Moldova, BNS a realizat calculul locuitorilor la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Prin urmare, la 1 ianuarie 2022, raioanele cu cea mai mică populație erau următoarele: Basarabeasca, Dubăsari, Șoldănești, Taraclia și Dondușeni.
Specialiștii în domeniu trag semnale de alarmă că satele noastre rămân fără oameni, iar printre principalele cauze se numără migrația externă: tot mai mulți oameni pleacă în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și a unui trai decent. Dar și migrația internă a populației lasă spațiul rural fără populație. Aceasta este concluzia studiului realizat de Centrul de Cercetări Demografice.
Potrivit acestuia, R. Moldova se confruntă cu provocări demografice enorme, iar până în 2040 s-ar putea că populaţia republicii să scadă până la 1,7 milioane de oameni.
Prognozele afirmă că, până în 2040, numărul tinerilor va scădea considerabil, iar al celor cu vârsta de peste 50 de ani va crește cu circa 10 la sută.
Ultimul raport realizat de Biroul Naţional de Statistică privind situaţia tinerilor în țara noastră, în perioada 2018-2022, demonstrează că populația cu vârsta de 14-19 ani a scăzut cu 5,2 mii de persoane (circa 3%), iar ponderea acestei categorii în numărul total al tinerilor cu vârstele între 14 și 34 de ani s-a majorat de la 22,1 procente, la 1 ianuarie 2018, până la 25%, la 1 ianuarie 2022.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed