Violența duce la destrămarea familiilor

Violența duce la destrămarea familiilor

În luna februarie a anului 2018, pe numele lui S. M., locuitor al satului Vadul lui Isac din raionul Cahul, a fost deschis un dosar penal pentru aplicarea violenței în familie. În temeiul ordonanței de protecție a victimei, emisă de instanța de judecată, agresorului i s-a interzis aflarea la domiciliu pe o anumită perioadă, până în luna iulie a aceluiași an.

Când termenul fixat în ordonanță a expirat, bărbatul a revenit în familie și timp de aproape patru ani nu au existat semnale că s-ar fi recurs din nou la violență. La 8 iulie 2022, însă, soția a depus din nou o plângere, în care arăta că a fost bătută și insultată în prezența unui copil minor.
În aceeași zi, poliția a emis un ordin de restricție de urgență în privința agresorului, pe o perioadă de 10 zile. Ulterior, la 14 iulie 2022, Judecătoria Cahul a emis ordonanța de protecție pentru femeia bătută, pe un termen de trei luni.
Acesta este unul dintre cazurile gestionate de autoritățile abilitate cu protecția victimelor violenței în familie din raionul Cahul. Asistenta socială din Vadul lui Isac, Maria Hodinitu, ne-a informat că, după aceste episoade de violență și după intervențiile respective, cei doi soți au divorțat, bărbatul mutându-se cu traiul într-o altă localitate.

Șapte brățări electronice îmbrăcate de agresori într-o singură lună

Datele oferite de Biroul de Probațiune Cahul arată o situație îngrijorătoare în acest raion la capitolul violența în familie. Astfel, pe parcursul anului 2021, în 40 de cazuri, agresorilor le-au fost aplicate dispozitive de monitorizare electronică. Și dacă în primele opt luni ale anului curent instanța de judecată a emis 20 de ordonanțe de protecție a victimelor cu aplicarea brățării electronice, atunci numai în septembrie acest număr s-a completat cu alte 7 cazuri.
David Boca, consilier principal în Serviciul muncă neremunerată în folosul comunității și privarea de drepturi din cadrul Biroului de Probațiune Cahul, consideră că dacă în următoarele trei luni se va menține un asemenea ritm, cifra din anul trecut poate fi ușor depășită.
Potrivit consilierului, pentru violență în familie, 28 de bărbați și trei femei din raionul Cahul au fost pedepsiți conform articolului 78 prim din Codul contravențional al Republicii Moldova, care prevede de la 10 până la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, iar alți șapte bărbați și două femei au fost condamnați în temeiul articolului 201 prim din Codul penal – între 60 și 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității.

Agresorul poartă brățara electronică, iar victima – monoblocul

Brățara electronică, povestește David Boca, este aplicată agresorului doar în baza ordonanței de protecție emisă prin decizie judecătorească. Hotărârea magistraților prevede interdicția ca agresorul să comită acte de violență și să contacteze cu victima. Ordonanța de protecție poate fi aplicată pe diferite perioade – 30, 60 sau 90 de zile, iar ulterior, dacă există probe că victima încă se află în pericol, termenul poate fi prelungit. Interlocutorul nostru spune că în majoritatea cazurilor de până acum termenul de purtare a brățării a fost de 90 de zile.
Sistemul de supraveghere electronica la distanță este compus din monobloc, brățară și GPS tracker. Brățara este atașată la piciorul agresorului și rămâne așa pe toată perioada prevăzută în decizia judecătorească. Totodată, agresorul poartă și GPS trackerul, de obicei atașat la centură. Bateriile dispozitivelor au energie pe o durată de până la jumătate de an și agresorul nu trebuie să le reîncarce. La fel, brățara este rezistentă la apă și nu e simplu de deteriorat. Mai mult de atât, învinuitul poartă răspundere materială pentru acest bun. Brățările sunt produse de o companie din țara noastră, iar prețul estimativ este cuprins între 6.500 și 6.800 de lei pentru o unitate.
Dacă se încearcă desfacerea, deșurubarea, spargerea dispozitivului, la Direcția monitorizare electronică de la Inspectoratul Național de Probațiune ajunge imediat un semnal de alarmă, iar responsabilii intervin operativ, așa încât nu se reușește scoaterea brățării.
GPS trackerul aplicat învinuitului poate fi conectat la până la 8 dispozitive care se află la victime. Prin urmare, sistemul poate oferi siguranță nu numai unei persoane, ci tuturor membrilor familiei aflate în pericol.
Mai trebuie spus că dispozitivul pe care-l primește victima nu fixează locul aflării ei, adică persoana nu este urmărită în sensul clasic. Dispozitivul permite doar măsurarea distanței până la agresor și declanșează semnalul sonor dacă acesta se apropie prea mult. Instanța de judecată decide care trebuie să fie această distanță: 50 de metri, 100 de metri, 200 de metri sau 300 de metri.

Declanșarea semnalului sonor

În cazul în care se încălcă ordonanța de protecție, adică agresorul se apropie prea mult de victimă, la brățara acestuia se declanșează un semnal sonor, ceea ce îi permite victimei să audă și să localizeze fizic din ce direcție ar veni eventualul pericol.
Un alt mod de prevenire este SMS-ul. Victima primește la telefon un mesaj cu textul: „Sunteți în pericol, asigurați-vă securitatea”. Afară de aceasta, dispeceratul Inspectoratului Național de Probațiune verifică în permanență dacă eventualele aproprieri ale părților, semnalate de dispozitive, sunt încălcări directe ale regimului de protecție sau erori de circulație a părților fără intenție directă de a încălca.
În cazul în care se depistează că este o încălcare a regimului de protecție, imediat se face legătură cu inculpatul și paralel se anunță poliția care intervine înforță acolo unde se află agresorul.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed