Substanțele chimice dăunează sănătății

Substanțele chimice dăunează sănătății

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează populația asupra pericolului utilizării chimicalelor. Săptămâna Națională de prevenție a intoxicaţiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică vine să reamintească că cele mai frecvente pericole – în condiții casnice – sunt: ignorarea recomandărilor utilizării produselor chimice, care riscă să facă intoxicație şi să suporte consecințe grave.

În Republica Moldova, pe parcursul ultimilor ani, numărul cazurilor de intoxicații acute exogene de etiologie chimică rămâne îngrijorător. Evoluția comparativă a acestora denotă creșterea numărului de persoane intoxicate ca urmare a expunerii la substanțele chimice — de la 820 de cazuri raportate în semestrul I al anului 2021 la 932 intoxicații notificate în semestrul I al anului curent. De asemenea, numărul copiilor afectați s-a majorat de la 314 la 363 copii intoxicați. În Republica Moldova, începând cu 2016, ANSP a propus marcarea Săptămânii de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică (IANEEC) cu implicarea largă a specialiștilor din subdiviziunile teritoriale, a medicilor de familie, profesorilor din instituțiile de învățământ și elevilor.
Astfel, se interzice utilizarea produselor, a insecticidelor chimice pentru animale în scopul tratării copiilor contra pediculozei, scabiei sau oricărei altei boli. ANSP se adresează la Agenția Națională a Securității Alimentare, farmaciilor veterinare să preavizeze populația de a nu utiliza medicamente de uz veterinar și fitosanitar pentru tratamentul scabiei sau al pediculozei. Pentru a exclude apariția intoxicațiilor, trebuie să citiți atent recomandările, conținutul produsului chimic indicate pe etichetă înainte de a-l utiliza; nu întrebuințați produsul chimic în alte scopuri decât predestinația lui; informați copiii privind pericolul substanţelor chimice asupra stării de sănătate și nu-i lăsaţi fără supraveghere, în special în timpul utilizării substanţelor chimice; păstrați medicamentele și alte produse chimice în dulapuri încuiate, în locuri ferite de copii; nu păstrați produse chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare (băuturi răcoritoare, suc, ceai, lapte etc.); respectaţi doza de administrare și modul de utilizare indicat în instrucțiune; nu admiteți depozitarea pesticidelor în apropierea produselor alimentare, cele din urmă se pot contamina prin contact. În caz de suspecție a unei intoxicații, sunați 112!

Aurel BABILEV,
medic în promovarea sănătății, CSP Cahul, sectorul Cantemir

You May Have Missed