La Cahul, femeile supuse violenței pot beneficia de consiliere social-juridică, oferită de Clubul „Vreau să știu”

Echipa Asociației Obștești Clubul „Vreau să știu” din municipiul Cahul

La Cahul, femeile supuse violenței pot beneficia de consiliere social-juridică, oferită de Clubul „Vreau să știu”

Creată acum 20 de ani de către un grup de juriști, psihologi, pedagogi, Asociația Obștească Clubul „Vreau să știu” din municipiul Cahul își vede misiunea de bază în acordarea de ajutor femeilor supuse violenței în familie. Lilia Moraru, directoare executivă a Clubului, care este de specialitate psiholog și jurist, a acceptat să ne vorbească despre modul cum lucrează cu femeile victime, dar și cu profesioniștii din domeniu, ajutându-i să fie mai eficienți în combaterea și prevenirea acestui fenomen.

„Sunt coordonatoare a proiectului privind abilitarea, prin consiliere socio-juridică, a femeilor supuse violenței domestice. În munca pe care o efectuăm ne bazăm pe parteneriatul cu specialiștii Asociației Obștești „Artemida” din orașul Drochia, cărora le mulțumim pentru încrederea acordată și pentru instruirile pe care le fac cu noi.
Cu părere de rău, violența față de femei și fete crește cu fiecare zi tot mai mult în țara noastră, inclusiv în regiunea de sud. Ne-am convins de aceasta odată cu începerea activităților din cadrul proiectului, în luna aprilie a acestui an.
Alături de mine, în echipa Clubului „Vreau să știu” mai activează patru persoane: jurista Angela Dunas, asistenta socială Snejana Coteață, psihologul Georgeta Mocanu și responsabila de vizibilitate Evelina Vișan, juristă și ea de profesie.
Avem două componente principale de activitate. Una constă în organizarea de ședințe cu echipele multidisciplinare, pe care le instruim în vederea aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea cazurilor de violență în familie. Avem de organizat 18 astfel de ședințe, dintre care jumătate deja le-am făcut. Ne-am deplasat pentru asta în municipiul Cahul, în satul Vadul lui Isac, în comuna Pelinei etc.
După o discuție purtată cu specialiștii Direcției asistență socială și protecție a familiei Cantemir, în prezent mergem în vizită și acolo, întrucât ne propunem să atragem în cadrul proiectului și câteva localități din acest raion.

Identificarea victimelor

O altă direcție a muncii noastre este identificarea posibilelor victime ale violenței domestice. În acest scop organizăm mese rotunde, la care invităm câte cel puțin 10 persoane (uneori sunt și mai multe), care au avut de suferit de pe urma agresiunii fizice.
Odată identificate, le acordăm tot ajutorul și sprijinul, inclusiv la depunerea plângerilor în instanța de judecată. Evident, cu protejarea identității.
De asemenea, le oferim pliante în care se explică pe scurt cum trebuie să se protejeze în situațiile de risc și încercăm să le insuflăm curaj în forțele proprii.
Interesant este faptul că în cadrul acestor ședințe avem prezenți, uneori, și bărbați, care își recunosc vina și încearcă să se reabiliteze.
Dacă victimele violenței nu doresc să vină la mesele rotunde, ele sunt așteptate la oficiul nostru, unde avem pregătită o cameră specială pentru purtarea discuțiilor și acordarea asistenței necesare.
Despre rezultatele muncii noastre vă pot prezenta câteva cifre. Dacă, în primele trei luni de implementare a proiectului, am avut deschise cinci dosare legate de violența în familie, în septembrie numărul lor a sporit până la 12.
Ne-am propus ca, prin serviciile pe care le prestăm, să ajutăm 25 de femei să scape de agresiunile fizice din partea soților. Ne vom bucura din suflet dacă vom avea mai multe beneficiare.
Această încredere se bazează pe faptul că avem o conlucrare destul de eficientă cu autoritățile publice locale, cu asistenții sociali și cu alți actori comunitari.

Necesitatea unui centru de reabilitare a agresorilor

În condițiile în care, din păcate, violența în bază de gen și violența împotriva copiilor este în continuă creștere, este nevoie stringentă de deschiderea, în municipiul Cahul, a unui centru de asistență și consiliere pentru agresorii familiali.
Un asemenea centru există în orașul Drochia, dar el nu poate satisface cerințele întregii republici. O astfel de instituție la Cahul ar putea apărea, la început, în baza unui proiect, pentru ca mai târziu, conform unor pratici existente în multe țări europene, statul să procure aceste servicii și să le dezvolte”.

A înregistrat:
Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed