Prânzuri calde pentru câteva zeci de profesori

Prânzuri calde pentru câteva zeci de profesori

În după-amiaza aceleiași zile de 21 septembrie curent, oaspeții din Chișinău, în frunte cu Jănis Mazeikc, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, au întreprins o vizită și la cantina socială a Asociației „Pro Lumina”, unde, de patru ori pe săptămână, câteva zeci de foști profesori au parte de un prânz cald, fiind totodată încadrați aici în diverse activități, care le fac bătrânețea mai acceptabilă.

Alexandru Tecuci, bunăoară, a muncit ca pedagog peste șase decenii, învățându-i pe copii limba română. Nu a renunțat să pășească pragul instituției de învățământ nici când a ajuns la pensie. Acum activează la Universitatea de Stat din Cahul, predă un curs special despre Mihai Eminescu. Așa cum copiii sunt departe, sigura alinare o găsește atunci când vine să ia prânzul.
Fondatorul Asociației „Pro Lumina”, Vasile Dincă, povestește: „Am avut și 25 de persoane, pensionari care luau prânzul, dar cantina asta, în afară de faptul că este o cantină socială, mai este un loc, un fel de centru de zi pentru bătrâni. Vin aici nu doar să ia masa, ci vin și socializează, fac o activitate care îi ține într-o viață activă”.
Toate au fost posibile datorită unui credit nerambursabil, de 20 de mii de euro, oferit de către Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, prin intermediul căruia a fost achiziționat utilajul necesar pentru bucătărie.
În scurt timp, aici urmează să fie deschis și un azil de bătrâni, care va deveni refugiu pentru 40 de persoane. Oamenii vor avea parte de ședințe de reabilitare, fizioterapie și masaj.
Jănis Mazeiks a rămas impresionat de cele văzute la cantina socială și a îndemnat gazdele că prelungească munca în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai pentru persoanele defavorizate, promițând acordarea de ajutor și în continuare.

Ion CIUMEICĂ

Foto: Ion BUGA

You May Have Missed