BusinessCahul

Lansarea Programului XY Accelerator V

Programul XY Accelerator V a fost lansat în premieră în regiunea Cahul. În cadrul acestuia, timp de trei luni, 11 echipe vor da viață celor mai diverse idei de startup, fiind ghidați de mentori și experți din diferite domenii. Evenimentul oficial de deschidere a avut loc pe 21 septembrie curent, în incinta Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Cahul.

După cum s-a menționat la lansarea acestui program, echipele vor participa la ateliere dedicate dezvoltării de produs, marketing eficient, vânzări și negocieri, suport clienți și atragerea investițiilor. Cele 11 echipe înrolate în program și-au cunoscut mentorii. Printre aceștia se numără Olga Melniciuc, Alexandru Lebedev, Traian Chivriga, Vladimir Balaban.
Prezent la manifestare a fost și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care a încurajat formarea startup-urilor creative.
„Uniunea Europeană este aici pentru a ajuta cu acțiuni concrete. Inițiativa pe care o lansăm astăzi va oferi informații actualizate despre tendințele din domeniul afacerilor și instrumente moderne, solicitate pe piață. Lansarea unui startup nu este o sarcină ușoară, mai ales în aceste vremuri dificile”, a declarat Jānis Mažeiks.
La finalul XY Accelerator V, participanții vor participa la Demo Day, un eveniment în cadrul căruia își vor prezenta companiile în fața comunității de investitori.
„În momente de criză, startup-urile sunt cele care găsesc soluții inovative. În 2022, sunt minim 22 de startup-uri care au înregistrat creșteri de 8000 de procente. Unele vin din Asia, unele din SUA, altele din Europa. Prin programele lansate suntem în așteptarea acelei idei care va crește exponențial, de ce nu – din Cahul. Antreprenorii sunt deseori cei care acceptă provocările și inovează. Prin intermediul EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană prin Suedia, ne propunem să susținem antreprenorii să exceleze”, a subliniat Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice ATIC.
Pe 13 decembrie anul curent, odată cu finalizarea programului, cele 11 echipe își vor prezenta companiile în fața investitorilor pentru a atrage primele investiții.
În cadrul celor patru ediții precedente, din 96 de startup-uri accelerate, 15 echipe au obținut investiții în valoare de 393.000 de dolari SUA.
Notă: Programul este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC.

Ion CIUMEICĂ