Vizită la Grădinița „Prichindel”

Vizită la Grădinița „Prichindel”

Autoritățile publice din municipiul Cahul acordă o atenție deosebită Grădiniței de copii „Prichindel” din localitate, căci aceasta este una dintre cele mai mari instituții de educație preșcolară: actualmente, contingentul ei constituie 317 băieței și fetițe, împărțiți în 13 grupe.

Bunăoară, în primăvara anului trecut aici au început lucrările de termoizolare a fațadei clădirii și de înlocuire a sistemului interior de încălzire. De asemenea, au fost reparate 12 blocuri sanitare.
Costul total al lucrărilor s-a ridicat la circa 6,4 milioane de lei, dintre care 2,7 milioane de lei au fost alocate de către Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie”, iar 3,7 milioane de lei a constituit contribuția proprie din bugetul primăriei.
În viitorul apropiat, o comisie specială a autorității publice locale urmează să recepționeze lucrările efectuate pe parcursul a mai mult de un an de zile.
Despre toate acestea s-a aflat în cadrul unei vizite la Grădinița de copii „Prichindel” a echipei Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, venită la Cahul.
Oaspeții de la Chișinău au participat la o lecție deschisă, unde a fost prezentat modul de utilizare a echipamentului primit în cadrul proiectului, dar și la un eveniment festiv.
„Grădinița noastră a devenit o instituție mai modernă, cu condiții mai bune pentru copii, cu materiale didactice noi, distractive, accesibile și foarte interesante pentru copii. Tinerii specialiști ar dori sa vina să lucreze în grădiniță, avem tehnologii informaționale bune. Mulțumim Uniunii Europene pentru acordarea acestui ajutor și susținerea oferită în cadrul proiectului, a relatat presei Tatiana Manică, una dintre angajatele acestei instituții.
Cu a declarație a ieșit în fața jurnaliștilor și Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră: „Sunt bucuros foarte mult să revin la Cahul. Cahul este una dintre regiuni unde Uniunea Europeană este implicată și văd că lucrurile avansează. Deseori mi se pune întrebarea unde sunt sutele de milioane de euro despre care spun că ar fi investiți în Republica Moldova? Astăzi, dacă ne uităm la grădinița din spatele meu, lucrările de renovare sunt făcute din fonduri europene, termoizolarea este făcută din fonduri europene, la fel ca și dotarea cu materiale didactice. Eu mă bucur foarte mult că pe parcursul anilor am reușit să susținem Republica Moldova prin intermediul diverselor proiecte, și cred că este doar un început. Experiența aceasta este utilă și pentru alte regiuni ale Republicii Moldova, pentru că împreună cu toată țara vom lucra la aderarea la Uniunea Europeană”.
Din partea Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, grădinița a primit în dar un șir de echipamente gen tablete și lego.
Printre cei care au vizitat instituția de învățământ preșcolar nr. 8 din municipiul Cahul a fost și Dima Al-Khatib, reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în țara noastră, care a specificat: „Investiția în educație este un ingredient important pentru dezvoltarea oricărei comunități, a oricărei țări. Și este extrem de important pentru Cahul, dar și pentru Republica Moldova în ansamblu. Prin acest proiect arătăm un exemplu cum această modernizare poate duce la dezvoltare. Este foarte important, este piatra de temelie pentru avansarea oricărei comunități: educația și investiția în copii”.

Ion CIUMEICĂ

Foto: Ion BUGA

You May Have Missed