Cum obții legal permis de conducere românesc

Cum obții legal permis de conducere românesc

Dacă ai în planuri să emigrezi într-o țară a Uniunii Europene sau să găsești un loc de muncă peste hotare, deținerea unui permis de conducere românesc te va ajuta foarte mult. În așa caz vei putea să conduci liber un autoturism pe drumurile Uniunii Europene, dar și să te angajezi în calitate de șofer, desigur cu respectarea cerințelor statului unde te vei stabili.

Te-ai întrebat vreodată cum să obții legal permisul de conducere românesc? Este ușor dacă deții cetățenia română și ești ghidat de un expert în acte românești.

În primul rând, pentru a perfecta permisul de conducere românesc e necesar să ai buletin de identitate românesc și domiciliul stabil pe teritoriul României. Ai deja buletin românesc și un permis de conducere moldovenesc? Deci, îți rămâne doar să îl preschimbi pe un permis românesc.

Ce trebuie să știi despre preschimbarea permisului de conducere moldovenesc pe cel românesc?

Permisul de conducere se eliberează de către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, în funcție de locul de domiciliu din România.

În permisul românesc se vor indica categoriile în ordinea în care acestea au fost obținute în Republica Moldova. De asemenea, se va menționa faptul că acesta a fost obținut în baza preschimbării permisului moldovenesc, iar acest fapt va fi marcat prin mențiunea MD. Acest fapt nu îți limitează însă libertatea de a conduce pe drumurile din Uniunea Europeană sau de a te angaja în calitate de șofer.

Pentru a depune actele la preschimbarea permisului ai nevoie de o fișă medicală eliberată de o instituție medicală autorizată din România.

Permisul de conducere românesc îți va fi eliberat abia după ce autoritatea competentă din România va obține confirmările privind autenticitatea permisului de conducere moldovenesc din partea autorităților competente din Republica Moldova.

Să luăm pe rând pașii de parcurs pentru preschimbarea permisului de conducere moldovenesc pe cel românesc:

  1. Solicită o programare la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (în județul unde ai reședința) pentru a depune cererea de preschimbare a permisului;
  2. Rezervă transport și mergi în România. Ține cont de faptul că există riscul să nu te încadrezi cu pregătirile într-o zi;
  3. Obține fișa medicală la una dintre instituțiile medicale autorizate din România. Aceasta presupune examinările următorilor specialiști: medic internist, ortoped, traumatolog, neurolog, psihiatru, oftalmolog, otorinolaringolog;
  4. Depune cererea și actele necesare pentru preschimbarea permisului;
  5. Revină în România și ridică permis de conducere românesc, când este perfectat, în cadrul instituției unde ai depus cererea.

Cât timp îți va lua până vei primi permis de conducere românesc?

Complicat de estimat. Data eliberării permisului nu se comunică la depunerea actelor, din motivul verificărilor care urmează să fie. De regulă, acestea verificări pot dura 4-5 luni. Perfectarea propriu-zisă a permisului ocupă 30 de zile. Astfel, s-ar putea să tot vizitezi de câteva ori Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, pentru a afla statutul solicitării tale.

Cum reduci timpul de așteptare?

Există o modalitate legală de a reduce timpul de așteptare a eliberării permisului românesc. Urgentarea perfectării prin intermediul Consulatului Republicii Moldova din România.

Pentru urgentare vei achita taxa pentru eliberarea adeverinței de autenticitate a permisului, eliberată de Consulatul Republicii Moldova din România. O vei anexa ulterior la cererea de preschimbare a permisului de conducere;

Vrei să afli mai multe despre această posibilitate? Sună la JustConsult – 022 10 50 80. Ca să știi ce și când ai de făcut pentru a economisi timp și bani. Fișa medicală tot poate fi obținută mai rapid, dacă faci toate programările din timp.

Ne găsești la telefon și online pe justconsult.md pentru orice detalii privind perfectarea unui permis de conducere românesc, inclusiv pentru informații despre obținerea certificatelor profesionale pentru șoferi.

You May Have Missed