La Leova este admirată expoziția personală a lui Tudor Crețu de la Cimișlia

La Leova este admirată expoziția personală a lui Tudor Crețu de la Cimișlia

În perioada 13-25 septembrie curent, în Republica Moldova sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural.

Una din activitățile consacrate acestui fapt a avut loc, la mijlocul săptămânii precedente, în sala mare a Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Leova, unde a fost vernisată expoziția personală de lucrări a pictorului și sculptorului Tudor Crețu de la Cimișlia.


Cu relatări ample despre creația acestui artist plastic au venit în fața celor prezenți doi ziariști din raionul Cimișlia: Ion Ciumeică, redactor al publicației „Gazeta de Sud”, și Ignat Vasilache, deputat în primul Parlament al țării noastre.
Și-au expus impresiile despre lucrările create de Tudor Crețu și câțiva localnici: Valentina Fiodorova, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Leova; Nelea Cioroi, specialistă la Direcția cultură, turism, tineret și sport a Consiliului raional; Mihail Cerneac, artist plastic din aceeași urbe; elevi de la Școala de Arte…
Câteva zeci de persoane prezente la eveniment nu numai au admirat tablourile și figurile din lemn ale acestui om de creație din orașul Cimișlia, dar au și remarcat talentul deosebit al lui Tudor Crețu de a vedea totul din jur prin prisma culorilor.


Expoziția personală a omului de cultură Tudor Crețu poartă genericul „Lumea în viziunea mea” și cuprinde 40 de tablouri (portrete, naturi statice, compoziții decorative care trezesc emoții deosebite), dar și câteva sculpturi în lemn pe subiecte cu tentă religioasă și ale unor persoane. Ea urmează să se afle în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Leova până la începutul anului viitor.
Expoziția inaugurată de curând în instituția respectivă este a doua la număr, după ce, tot acolo, la sfârșitul lunii mai a anului curent, a fost organizată expoziția personală de tablouri și lucrări din coarne de bovine ale lui Alexandru Bulat, directorul Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia.
Ambele activități au fost desfășurate în cadrul Acordului de colaborare încheiat pe o perioadă de câțiva ani între aceste două instituții de cultură din regiunea de Sud a Republicii Moldova.

Parfentie SÂMBOTEANU,
pentru „Gazeta de Sud”

Foto: Ion JALBĂ

You May Have Missed