Festivalul etniilor – unitate prin diversitate

Festivalul etniilor – unitate prin diversitate

Festivalul Republican al Etniilor cu genericul „Unitate prin diversitate”, desfășurat într-un șir de localități ale țării, a ajuns la cea de-a XXI-a ediție.

La Taraclia, la eveniment a participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care a fost întâmpinată cu pâine și sare de către gazde.
Evenimentul a început cu o ceremonie de depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul orașului și a continuat cu o serie de activități dedicate sărbătorii, cum ar fi Parada porturilor populare și a colectivelor artistice venite din diverse colțuri ale țării.
În luarea sa de cuvânt la inaugurarea Festivalului, șefa Guvernului a salutat reprezentanții tuturor naționalităților participante la eveniment și și-a exprimat recunoștința pentru dorința lor fermă de a păstra tradițiile, de a conserva trecutul și de a prețui valorile lăsate de strămoși.
Prim-ministrul a menționat necesitatea ca, în aceste vremuri tulburi, când la granițele noastre se duce un război crunt și nedrept, să menținem pacea și unitatea poporului nostru: „Vă chem să rămânem uniți, să nu vă lăsați manipulați de către unii politicieni care vor să dezbine țara. Adevărata bogăție a unui popor nu este în abundență, ci în unitate. Nu există și nu au existat pe pământul nostru motive de conflicte interetnice. Vecinii au trăit bine între ei, indiferent în ce limbă și-au vorbit și indiferent dacă și-au numit mâncarea kavurma, mangea sau tocană. Generozitatea, ospitalitatea și grija pentru celălalt sunt calități pe care le avem cu toții și e bine să fie așa. Acum scopul nostru, al fiecăruia dintre dumneavoastră, este să păstrăm și să menținem pacea. Doar în pace și libertate ne putem dezvolta, doar în pace ne putem construi un viitor”, a relatat, într-un comunicat oficial, agenția „Moldpres”.
Natalia Gavrilița a vorbit și despre principalele măsuri întreprinse de autoritățile centrale pentru ca țara să se dezvolte în toate domeniile, iar cetățenii Republicii Moldova, indiferent de zona în care locuiesc, să ducă un trai decent și un mod de viață modern, european: „Calea noastră este spre Europa, iar Uniunea Europeană va asigura prosperarea țării noastre și va apăra drepturile tuturor oamenilor, ale tuturor naționalităților. Noi suntem poporul unit al Republicii Moldova, și noi am ales calea civilizației și a păcii!”, a transmis aceeași sursă.
Duminică, 18 septembrie, și în satul Vișniovca, raionul Cantemir, s-a desfășurat Festivalul Etniilor, cu același generic: „Unitate prin diversitate”.
Potrivit șefului secției cultură și turism Cantemir, Sergiu Toderici, la evenimentul organizat de primăria Vișniovca și secția raională cultură și turism, au participat colective artistice din localitățile cantemirene și din orașul Comrat, care au adus în atenția spectatorilor cântece și dansuri moldovenești, bulgărești, ucrainene, rusești și găgăuze. Este vorba de colectivele folclorice Mierla Prutului, de la Casa raională de cultură „N. Sulac” din Cantemir, Mocăncuța și Mlădițele cociuliene din satul Cociulia, Pe aripile vântului, comuna Ciobalaccia, Plamace, satul Stoianovca, Evelki-Oyungular, or. Comrat, și Melancolie, satul Vișniovca.
Sergiu Toderici a mai adăugat că la Festivalul Etniilor de la Chișinău a participat ansamblul bulgăresc Izvorce din satul Victorovca, iar pe scena din orașul Taraclia a evoluat colectivul Plamace din satul Stoianovca.

Ion DORU

You May Have Missed