Pericolul bolilor netransmisibile

Pericolul bolilor netransmisibile

„Să acționăm împreună asupra bolilor netransmisibile (BNT)” – acesta este genericul săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea BNT, avându-se în vedere ca toți factorii abilitați să-și concentreze eforturile pe implicare în comunitate și îngrijire.

Bolile netransmisibile (BNT) constituie cauza principală a morbidității, dizabilității și mortalității evitabile, constituind 71% din totalul deceselor. Bolile cardiovasculare, cancerul, infecțiile respiratorii cronice, diabetul zaharat ș. a. sunt determinate de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului.
Din 41 mln. de decese, 15 mln. s-au înregistrat la persoane cu vârsta de 30-69 de ani. Obiectivul global este de a reduce mortalitatea prematură la BNT cu 25% până în 2025 şi cu 1/3până în 2030. Iar pentru aceasta, guvernele urmează să adopte deciziile respective la toate nivelurile. Asemenea maladii precum cele cardiovasculare, cancerul, infecțiile respiratorii acute, stările de sănătate mintală se aprofundează în ultimul timp din cauza vizionării ecranelor la dispozitivele electronice (telefoane mobile, TV ș. a.). Bolile cardiovasculare se fac responsabile de cel mai mare număr de decese – 17,9 mln., cancerul – 9 mln., bolile respiratorii – 3,9 mln. și diabetul zaharat – 1,6 mln.
În R. Moldova, bolile netransmisibile fac circa 87% din decese (aproape cea mai înaltă rată a mortalității generale în Europa!). Mortalitatea prin BNT la populația aptă de muncă e mai mare de 50% din mortalitatea generală, printre cauzele principale fiind alimentația nesănătoasă, consumul de tutun, consumul în exces de alcool ș. a. Trezește îngrijorare faptul că aceste maladii „întineresc”. Tot mai mulți tineri consumă băuturi alcoolice, fumează țigarete electronice (tutun din narghilea care nu arde), sunt expuși la fumul de tutun, consumă sare în exces ș. a. De aici și numărul mare de decese sunt cauza îmbolnăvirilor de cancer, activității fizice insuficiente.
Factorii de risc metabolici, care contribuie la patru modificări-cheie ce sporesc riscul BNT sunt: creșterea tensiunii arteriale (19% decese pe glob); excesul de greutate/obezitate; hiperglicemie (nivelul ridicat de glucoză în sânge); hiperlipidemie (nivel ridicat de grăsime în sânge).
Prevenirea și controlul BNT poate avea sorți de izbândă în cazul concentrării pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli, colaborarea intersectorială (domeniul sănătății, administrațiile locale, instituțiile educaționale, societatea civilă ș. a.). În fiecare raion sunt implementate diferite programe, printre care proiectul elvețian ,,Viața Sănătoasă”.
Consolidarea, fortificarea asistenței medicale primare e cea mai importantă în depistarea precoce a stării premorbide și prevenția bolii. Participarea comunităților este esențială pentru a asigura și a accelera progresul în ceea ce privește prevenirea și îngrijirea BNT într-un mod care susține dreptul la sănătate și nu lasă pe nimeni în umbră. Autoritățile de orice nivel, structurile neguvernamentale, comunitățile pot construi împreună societăți mai sănătoase.
Mediul academic, societatea civilă și sectorul privat – toate au un rol important în atingerea obiectivelor comune, cum ar fi o sănătate mai bună pentru toți, un acces îmbunătățit la asistența medicală și medii care facilitează desfășurarea activității fizice și accesul la alimente sănătoase.

Aurel BABILEV,
medic în promovarea sănătății

You May Have Missed