4 medicamente care îți fac rău dacă le iei fără să mănânci

4 medicamente care îți fac rău dacă le iei fără să mănânci

Respectarea indicațiilor de a lua medicamentele poate fi la fel de importantă ca și medicamentul în sine.

Nerespectarea instrucțiunilor medicului și a celor din prospect poate avea consecințe grave. Luarea corectă a medicamentelor poate ajuta la reducerea riscului de reacții adverse.

O instrucțiune comună este să iei medicamente cu alimente, altfel riști greață sau alte forme de suferință gastro-intestinală. Citește care sunt medicamantele pe care niciodată nu trebuie să le iei pe stomacul gol, potrivit BestLife.

Unele medicamente trebuie luate dupa masă, pentru a nu-ți face rău. Foto: Shutterstock

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene este un termen care se referă la un tip foarte comun de medicamente, careinclud aspirina și ibuprofenul. Aceste medicamente au diferite efecte secundare potențiale, cel mai frecvent raportate sunt simptomele gastro-intestinale:  dureri de stomac, greață, diaree și constipație. De aceea, se recomandă administrarea de AINS cu alimente, lapte sau produse antiacide.

Antibioticele

Luptă împotriva infecțiilor bacteriene, dar luarea acestor medicamente poate duce, de asemenea, la reacții adverse, inclusiv greață, alergii la medicamente, diaree asociată antibioticelor și creșterea numărului de bacterii rele în intestine. Asta pentru că antibioticele pot perturba microbiomul, adicp bacteriile care trăiesc în mod natural în intestin. Exact aceste modificări ale microflorei intestinale pot duce la diaree asociată antibioticelor, greață, vărsături și alte efecte secundare gastrointestinale și acesta este unul dintre motivele pentru care medicii recomandă să luați antibioticele cu alimente și probiotice.

Anumite alimente pot ajuta, de asemenea, la restabilirea microbiotei intestinale după leziunile cauzate de antibiotic, printre acestea sunt alimentele fermentate care includ iaurt, brânză, varză murată.

Medicamentele pentru durere

Folosite pentru a trata durerea severă, unele tipuri de opioide, precum oxicodona, hidrocodona, morfina, metadona și fentanilul dau ca efecte secundare greață și vărsături, de aceea medicii recomandă adesea să luați cu alimente. Totuși, riscul de efecte secundare se menține, dar sunt mai rare atunci când mănânci și mai reduse în intensitate.

Pastilele contraceptive

Pilulele contraceptive sunt cunoscute pentru că pot cauza stări de greață, acest simptom este unul dintre cele mai frecvent raportate efecte secundare ale pilulelor contraceptive. Acest lucru se întâmplă deoarece estrogenul, un ingredient al unor pilule contraceptive, poate provoca dureri de stomac. Pilulele care conțin o doză mare de estrogen, sunt mai susceptibile de a provoca tulburări digestive decât pastilele care au o doză mai mică de acest hormon”, scrie BestLife.

clicksanatate.ro

You May Have Missed