Asistență și consiliere pentru agresorii familiali din raionul Cahul

Asistență și consiliere pentru agresorii familiali din raionul Cahul

Agresorii familiali din raionul Cahul, ca, de altfel, și din alte raioane ale țării, au în prezent acces, după ce sunt incluși corespunzător în evidențele oficiale, la un program de asistență și consiliere în vederea schimbării comportamentului violent. Cum se desfășoară programul și dacă acesta este eficient în raport cu agresorii am aflat de la reprezentanții Biroului de Probațiune Cahul, care gestionează programul.

Acum câțiva ani, în raioanele Cahul, Ceadâr-Lunga și Taraclia a fost implementat un proiect privind acordarea de asistență și consiliere pentru persoanele care comit acte de violență în familie, din inițiativa Biroului de Probațiune Cahul. Persoanele incluse în evidențe ca agresori parcurgeau un curs de 30 de sesiuni de consiliere, câte una în fiecare săptămână, scopul fiind de a încerca schimbarea modului de gândire și de comportament în unul non-violent. Cei mai mulți dinte agresori provin ei înșiși din familii în care au fost crescuți și educați prin violență, spun specialiștii. „Cum putem schimba comportamentele lor? Modificându-le gândurile și sentimentele. Anume aceasta ne-am străduit să facem”, spune Olga Percemli, șefa Seviciului programe probaționale și minori din cadrul Biroului de Probațiune Cahul.
Cu părere de rău, afirmă ea, doar la o persoană din cele cărora li s-au acordat asistență și consiliere au fost observate îmbunătățiri cardinale spre bine, la alții schimbările pozitive au fost minime.
După ce proiectul-pilot cu participarea birourilor de probațiune din raioanele Cahul, Ceadâr-Lunga și Taraclia a luat sfârșit, această experiență a fost preluată la nivelul întregii țării. În acest sens, Biroul Național de Probațiune are încheiat un acord de colaborare cu Instituția Publică „Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali” din orașul Drochia.
Dat fiind faptul că ne aflăm într-o relativă criză pandemică provocată de coronavirus și că agresorilor familiali le vine foarte greu să se deplasese tocmai la nordul Republicii Moldova, s-a luat decizia ca ședințele de asistență și consiliere să decurgă on-line.
În condițiile în care instanțele de judecată adoptă decizii de a-i scoate din familii pe agresori și a le aplica monitorizarea electronică sau îi pedepsește contavențional cu muncă de corecție în folosul comunității pe parcursul a 40 de ore, aceste persoane, de asemenea, sunt obligate prin lege să studieze anumite programe de diminuare a agresivității.
Și în cazul de față o pot face, la distanță, cu ajutorul specialiștilor de la Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali de la Drochia prin intermediul calculatorului ori al telefonului mobil.
Potrivit datelor Biroului de Probațiune Cahul, până în prezent șapte persoane care au comis acte de violență în familie au beneficiat de acest serviciu. După finalizarea cursului, care a constat, la fel, din 30 de sesiuni, participanții au obținut certificate (unul dintre ele îl vedeți în imagine), iar persoanele respective au fost scoase de la evidența Biroului de Probațiune Cahul.
„Dar, unii agresori familiali se eschivează de la asistență și consiliere sub diferite pretexte, iar alții chiar pleacă peste hotare și nu le mai putem da de urmă”, menționează Olga Percemli.
O altă problemă greu de rezolvat este acordarea de asistență și consiliere persoanelor care au comis acte de violență în familie, le-a fost aplicată ordonanța de protecție, dar ulterior unii au recidivat și au fost pedepsiți mai aspru, nimerind în penitenciar.
Specialiștii Biroului de Probațiune Cahul afirmă că încearcă să le vină în ajutor unor asemenea persoane prin conlucrarea cu administrația închisorii privind utilizarea sistemelor electronice din această instituție pentru acordarea asistenței și consilierii acestora.
În opinia Alionei Crețu, șefa Secției supravegere și pedepse complementare din cadrul Biroului de Probațiune Cahul, oferirea de asistență și consiliere agresorilor familiali este un lucru extrem de necesar, întrucât le mai dă o șansă acestor persoane să revină la un mod de viață fără violență.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed