„Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”

„Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”

Pe 10 septembrie 2022, marcăm Ziua Mondială de prevenire a suicidului, zi care reprezintă o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare, a reduce stigma și a promova acțiunile de încurajare prin care putem reduce numărul de sinucideri și tentative de suicid din întreaga lume. Genericul evenimentului din acest an este „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre”, scopul lui fiind să ne inspire încredere și lumină și faptul că acțiunile noastre pot oferi speranță celor aflați în dificultate.

Se estimează că anual pe glob circa 703 mii de oameni își pun capăt zilelor. Pentru fiecare sinucidere, există estimativ alte 20 de persoane care fac o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de sinucidere.
Milioane de oameni suferă de durere intensă sau sunt în alt mod profund afectați de comportamentele suicidare. Suicidul poate apărea în toate regiunile lumii. Cu toate acestea, peste trei sferturi (77%) din rata globală de sinucideri a avut loc în țările cu venituri mici și mijlocii.
Ziua de 10 septembrie în fiecare an concentrează atenția asupra problemei, reduce stigmatizarea și crește gradul de conștientizare în rândul organizațiilor, al guvernului și publicului, oferind un mesaj unic că sinuciderea poate fi prevenită.
Creând speranță prin acțiune, le putem semnala persoanelor care se confruntă cu gânduri sinucigașe că există speranță și că ne pasă și dorim să le susținem. Prevenirea sinuciderii este posibilă în special acolo unde există acces la serviciile de sănătate mintală și ele sunt cât mai aproape de casă.
Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă și fiecare dintre noi poate fi un actor-cheie în profilaxia ei. Putem face foarte multe în calitate de membru al societății, copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.
Iată ce poate face fiecare dintre noi pentru a preveni suicidul:
— Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietatea, agitația, insomnia sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
— Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
— Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
— Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.
— Să încurajăm adresarea cât mai timpurie la medicul de familie sau specialistul în sănătate mintală din localitate.
În fiecare localitate din Republica Moldova există o echipă instruită a medicului de familie, care vă poate oferi o consiliere și evaluare inițială profesionistă în caz de situație de criză. În fiecare oraș există un Centru Comunitar de Sănătate Mintală, unde vă puteți adresa cu orice problemă psiho-emoțională (insomnie, anxietate, depresie etc) și veți fi ajutați să o depășiți sau să începeți un program de recuperare.
Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre, să fim lumina de încredere care îi ghidează pe ceilalți!

Alexandru CIOBANU,
medic psihoterapeut, IMSP Centrul de Sănătate Cimișlia

You May Have Missed