La Pelinei, Cahul, în acest an nu a fost înregistrat nici un caz de violență în familie sau asupra copiilor

La Pelinei, Cahul, în acest an nu a fost înregistrat nici un caz de violență în familie sau asupra copiilor

După ce, în 2021, în comuna Pelinei din raionul Cahul au fost înregistrate trei cazuri de violență în bază de gen, iată că în primele opt luni ale anului curent aici nu a fost atestată nici o situație de acest fel, dar nici de violență împotriva copiilor.

Rita Susanu este juristă de specialitate și a fost angajată în poziția de asistentă socială în comuna Pelinei din raionul Cahul acum 15 ani, adică atunci când a fost instituită această funcție. În Pelinei locuiesc 2485 de persoane.
Fiind responsabilă de mai multe aspecte ale asistenței sociale, Rita Susanu își vede misiunea principală în a-și onora cu succes obligațiile de secretară a echipei multidisciplinare, din componența căreia mai fac parte primarul Tudor Luca, șeful sectorului de poliție Găvănoasa, Ștefan Samoilă, directoarea Gimnaziului din localitate, Nadejda Loghin, medicul Elena Constantiniuc, Rodica Malai de la grădinița din localitate și consiliera locală Ana Luca. „Dar, în funcție de problemele pe care le discutăm la ședințele echipei multidisciplinare, putem atrage și alți specialiști”, spune Rita Susanu.

Boxă pentru bilețele prin care pot fi semnalate cazuri de violență

De la începutul acestui an și până la 6 septembrie curent, la Pelinei au avut loc șapte ședințe ale echipei multidisciplinare, însă la nici una nu au fost examinate cazuri de violență în familie sau de violență împotriva copiilor. Din simplul motiv că astfel de situații nu au fost atestate.
„Poate că nu ați știut sau nu ați aflat despre ele?”, a fost întrebarea mea.
Rita Susanu exclude așa ceva. De mai multă vreme, la primărie există o boxă a încrederii, unde sătenii pot plasa bilețele (anonime sau semnate), prin care să anunțe autoritatea locală despre cazuri de violență.
În afară de aceasta, fiecare membru al echipei multidisciplinare este obligat să informeze în mod operativ dacă află despre abuzuri de acest fel.
Localnicii cred că starea de lucruri la acest capitol s-a îmbunătățit, mai ales în ultima vreme, și datorită activității pe care o desfășoară autoritățile publice.

În anul trecut, s-au constatat trei cazuri de violență în familie

Dar situația nu întotdeauna a fost la fel de bună. În anul precedent au fost înregistrate trei cazuri de violență în familie, aplicată asupra femeilor, fixate și de către medicul legist.
Unul a fost extrem de grav și, ca urmare a acțiunilor echipei multidisciplinare, poliția i-a aplicat agresorului ordin de restricție urgentă, iar soția și cei patru copii au fost scoși din familie și plasați la Centrul maternal din municipiul Cahul.
În conformitate cu planul individual de siguranță, elaborat în comun, victima a beneficiat de o protecție adecvată, apoi, la revenirea acasă, a fost ajutată de administrația publică locală.
În celelalte două cazuri părțile s-au împăcat.

E nevoie stringent de un psiholog

„Păcat că nu avem în cadrul echipei multidisciplinare și un psiholog. Ne-ar fi foarte necesar, mai ales atunci când violența în familie se produce în prezența copiilor, care suferă mult din această cauză”, spune Rita Susanu.
Pentru că nu au un psiholog la fața locului, când în comună au loc asemenea cazuri, cei de la Pelinei sunt nevoiți să apeleze la specialiștii de profil de la spitalul raional. Aceștia, evident, acordă victimelor violenței consilierea necesară, însă asta nu rezolvă situația pe termen lung. O soluție, spun specialiștii, ar fi ca statul să asigure angajarea cel puțin a unui psiholog la 4-5 sate.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed