Contracte vizând aprovizionarea cu apă potabilă a unor localități din raionul Leova

Contracte vizând aprovizionarea cu apă potabilă a unor localități din raionul Leova

ADR Sud a semnat trei contracte de finanțare, în valoare totală de circa 143,153 mln. de lei, în cadrul proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă a mai multor localități din raionul Leova.

Directorul interimar al ADR Sud, Ion Pînzari, președintele raionului Leova, Nicolae Prițcan, și primarii satelor Tomai și Tigheci, Ghenadie Capmaru și Angela Crețu, au semnat, recent, contractele de finanțare în cadrul proiectelor de construcție și dezvoltare a infrastructurii de aprovizionare cu apă potabilă în mai multe localități ale raionului Leova.
Este vorba de proiectele care vizează „Construcția apeductelor magistrale Iargara-Borogani, Iargara-Tigheci și a rețelelor de apeduct interioare în localitățile Băiuș, Cociulia Nouă, Tigheci și Cuporani din raionul Leova”, „Construcția apeductelor interioare în satele Tomai și Sărata-Răzeși din raionul Leova” și „Construcția Apeductului magistral Sărata Nouă-Sărăteni, cu conectarea localităților Seliște, Cazangic, Beștemac, Troian, Troița, Vozneseni, Covurlui, Sărăteni, Orac, Ceadîr, Colibabovca și Cneazevca din raionul Leova”.
Contractele de finanțare, semnate de către părți, au o valoare totală de circa 143,153 mln. de lei, dintre care aproximativ 124,38 mln. de lei urmează a fi alocați, în decursul următorilor doi ani, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Proiectele țintesc același obiectiv general: îmbunătățirea accesului comunităților din raionul Leova la o infrastructură modernă de aprovizionare cu apă potabilă.
Astfel, în cadrul proiectului „Construcția apeductelor magistrale Iargara-Borogani, Iargara-Tigheci și a rețelelor de apeduct interioare în localitățile Băiuș, Cociulia Nouă, Tigheci și Cuporani din raionul Leova”, al cărui beneficiar este Primăria comunei Tigheci, este prevăzută construcția a 16,5 km de rețea de apeduct magistral și a 44,33 km de rețele interioare de apeduct. Ca urmare a implementării proiectului, circa 8215 cetățeni din cele șase localități ale raionului Leova vor obține acces îmbunătățit la sistemul de alimentare cu apă și sanitație nou construit.
Bugetul total al proiectului este de aproximativ 58,494 mln. de lei, dintre care circa 52,413 mln. de lei urmează a fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), iar 6,081 mln. de lei (10%) constituie contribuția aplicantului – a Primăriei comunei Tigheci.
În cadrul proiectului „Construcția apeductelor interioare în satele Tomai și Sărata-Răzeși din raionul Leova” se prevede construcția rețelelor de apeduct cu lungimea totală de 44759 m și a patru rezervoare de apă, precum și regionalizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Bugetul total al proiectului se cifrează la 38,375 mln. de lei, dintre care circa 30,316 mln. de lei vor fi alocați din FNDRL, iar circa 8,06 mln. de lei vor reveni pe seama aplicantului – Primăria satului Tomai.
În urma implementării acestui proiect, circa 4112 locuitori ai satelor Tomai și Sărata-Răzeși din raionul Leova vor căpăta acces direct la servicii de calitate de aprovizionare cu apă potabilă. De asemenea, alți circa 7254 de locuitori ai satelor Mingir și Voinescu din raionul Hâncești vor obține acces indirect la sistemul de alimentare cu apă potabilă nou construit și vor avea posibilitatea să se branșeze, ulterior, la infrastructura creată în raionul Leova.
Cel de-al treilea proiect își propune asigurarea accesului la sursa de aprovizionare cu apă potabilă a populației din localitățile Seliște, Cazangic, Beștemac, Troian, Troian II, Troița, Vosneseni, Covurlui, Sărăteni, Orac, Ceadîr, Colibabovca, Cneazevca și Cneazevca II din raionul Leova. Acesta prevede construcția rețelei de apeduct magistral Sărata Nouă – Sărăteni, pe o porțiune de 52,4 km, cu conectarea ulterioară la infrastructura nou construită a 10341 de cetățeni din cele 14 localități beneficiare din raionul Leova.
Bugetul total al proiectului este de aproximativ 46,283 mln. de lei, dintre care circa 41,655 mln. urmează a fi repartizați din FNDRL, iar celelalte 4,628 urmează a fi investite de către Consiliul Raional Leova.