Tronsonul feroviar Basarabeasca-Berezino a fost dat în exploatare

Tronsonul feroviar Basarabeasca-Berezino a fost dat în exploatare

Tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino (Ucraina) a fost dat astăzi în exploatare, după ce a fost construit de la zero, în doar două luni, potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, care a participat la ceremonia de inaugurare, transmite MOLDPRES.

„Am mers cu ministrul Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, să vedem rezultatul lucrărilor. Acum, pe vreme de război, când țările noastre și-au consolidat forțele, am dat, după 25 de ani, încă o șansă acestui tronson de cale ferată care din septembrie va servi pentru transportul de mărfuri, cu posibilitatea de extindere pe viitor, şi pentru transportul de pasageri. Funcționarea acestei căi ferate va contribui la dezvoltarea întregii regiuni, creând inclusiv locuri de muncă”, a explicat oficialul.

Pentru reconstrucția segmentului feroviar din țara noastră, Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro. Redeschiderea tronsonului Basarabeasca-Berezino va permite transportarea zilnică a aproximativ 12 mii de tone de marfă, fiind redusă semnificativ aglomerația de pe portul Reni.

Vicepremierul a punctat că „din septembrie, ţara noastră va putea exporta/importa mărfuri prin portul Ismail, situat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările Uniunii Europene”.

Construcția tronsonului s-a efectuat pe o distanță de aproximativ 23 km, dintre care 1,2 km de cale ferată au fost construite pe teritoriul Moldovei. Noul tronson feroviar va face legătură cu portul Ismail și Belgorod-Dnestrovski, precum și cu stațiile Arțîz şi Zatoka.

Foto: CFM 

You May Have Missed