O expoziție internațională de pictură, inaugurată la Muzeul raional din Cimișlia

O expoziție internațională de pictură, inaugurată la Muzeul raional din Cimișlia

La Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia a fost vernisată vineri, 5 august curent, Expoziția internațională de pictură cu genericul „Priveliști cimișliene”.

Tablouri oferite în dar după taberele de creație

Moderatorul evenimentului, Ion Ciumeică, a menționat că expoziția cuprinde 36 de lucrări pictate de 32 de artiști plastici din șase țări (Republica Moldova, Belarus, Bulgaria, Israel, România, Ucraina), care au participat la taberele de creație organizate la Cimișlia pe parcursul mai multor ani, cu începere din 1997.
În mod deosebit a fost specificat faptul că aproape o treime din tablourile vernisate în cadrul acestei expoziții aparțin pictorilor de peste hotarele țării noastre, ele fiind oferite în dar primăriei orașului Cimișlia de către oaspeții ei, care au imortalizat în pânze Biserica ortodoxă de aici, anumite străzi ale urbei, clădiri mai vechi și mai noi ale localității, peisaje din împrejurimi, dar și diverse locuri pitorești din alte sate și comune ale raionului respectiv.

Primăria dispune de o colecție de circa 300 de lucrări

Cu reflecții pe marginea celor văzute la inaugurarea Expoziției internaționale de pictură „Priveliști cimișliene” au venit în fața audienței prezentă la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă mai mulți vorbitori: Sergiu Andronachi, primarul orașului; Alexandru Bulat, directorul instituției gazdă; Vasile Balica, unul dintre organizatorii, împreună cu artistul plastic Victor Hristov, a primelor tabere de creație la Cimișlia; Tudor Crețu, pictor din localitate.
Vorbitorii au ținut să sublinieze că tablourile actualei expoziții sunt prezentate publicului larg pentru întâia oară și că ele fac parte din colecția primăriei orașului Cimișlia, ce numără circa 300 de lucrări realizate în timpul celor 19 tabere de creație desfășurate până acum în această localitate.
Și chiar dacă pandemia cauzată de coronavirus a blocat, pentru o anumită perioadă, desfășurarea, la Cimișlia, a tradiționalelor tabere internaționale de creație ale artiștilor plastici din diferite țări ale lumii, cei prezenți și-au exprimat speranța că ele vor fi neapărat continuate, având susținerea deplină din partea autorităților publice locale.

Diplomă de onoare înmânată lui Ion Ciumeică

În cadrul manifestării s-a mai produs un moment festiv: în semn de distins respect și aleasă prețuire pentru promovarea imaginii orașului Cimișlia, lui Ion Ciumeică i-a fost acordată Diploma de onoare a primăriei locale.
La înmânarea distincției, primarul Sergiu Andronachi a declarat: „Exprimăm recunoștință și gratitudine pentru dedicație cu suflet în păstrarea și conservarea patrimoniului cultural imaterial al Republicii Moldova”.
Primarul orașului Cimișlia i-a urat lui Ion Ciumeică multă sănătate, prosperitate, realizări frumoase în munca nobilă de promovare prin cultură a idealurilor neamului nostru.

Vă invităm să admirați frumosul!

Expoziția internațională de pictură “Priveliști cimișliene” va fi vernisată la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia pe tot parcursul lunii august a anului curent.
Organizatorii ei vă invită cu mare plăcere s-o vizitați, între orele 9.00 și 17.00, în următoarele cinci zile ale săptămânii: marți, miercuri, joi, vineri și duminică.

Parfentie SÂMBOTEANU,
pentru „Gazeta de Sud”

Fotografii: Ion JALBĂ

You May Have Missed