Polonia va continua să sprijine financiar orașul Cimișlia

Polonia va continua să sprijine financiar orașul Cimișlia

O importantă delegație, condusă de Pawel Jablonski, secretar de stat pentru cooperare economică și de dezvoltare la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Polonia, s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită în orașul Cimișlia.

Despre rangul înalt al acestei delegații vorbește elocvent faptul că din componența ei au mai făcut parte: Adam Eberhardt, plenipotențiar al premierului Republicii Polone pentru sprijinul reformei în Republica Moldova; Tomasz Orlowski, vicedirector al Departamentului Estic din cadrul Ministerului polonez de Externe; Tomasz Kobzdej, ambasadorul acestui stat în țara noastră; alți patru reprezentanți ai MAE al Poloniei și ai Ambasadei Poloniei la Chișinău.
Delegația a fost întâmpinată, conform obiceiului strămoșesc, cu pâine, sare și un pahar de vin, de către Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia.


Oaspeților din Polonia li s-a povestit despre Centrul de Informații și Servicii pentru Cetățeni, amplasat în holul clădirii primăriei. Ei au luat cunoștință de planul de dezvoltare social-economică a orașului Cimișlia, inclusiv de mai multe proiecte implementate în ultimii ani cu sprijinul financiar al Poloniei.
Pawel Jablonski, secretar de stat pentru cooperare economică și de dezvoltare la MAE din Polonia, s-a interesat de mai multe aspecte legate de aprofundarea relațiilor de antreprenoriat.
Oaspeții au dorit, de asemenea, să afle despre proiectele care vizează colaborarea moldo–polonă în anii viitori.
Apoi membrii delegației au trecut în revistă implementarea proiectelor poloneze în orașul Cimișlia, deplasându-se pe teren la unele dintre ele.
În numele locuitorilor orașului Cimișlia și ai satelor Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche și Dimitrovca, ce fac parte din componența acestei urbe, primarul Sergiu Andronache a mulțumit oaspeților pentru sprijinul financiar acordat gazdelor de către Polonia.
Părțile au convenit să continue colaborarea economică dintre Polonia și Republica Moldova, mai ales după ce țara noastră a devenit candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Experiența Poloniei ne poate fi de un real folos pe acest făgaș.
Amintim cititorilor că, la mijlocul lunii iulie, președinta Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială la Varșovia, unde a declarat: „Polonia rămâne un partener de încredere și Republica Moldova își dorește să dezvolte în continuare o bună colaborare cu această țară”.
Pe parcursul anului 2022, până la momentul actual, precizează Ministerul Finanțelor de la Chișinău, în bugetul de stat au fost încasate, din partea Guvernului Poloniei, mijloace financiare în valoare de 20 de milioane de euro.

Ion CIUMEICĂ

Fotografii: Ion JALBĂ

You May Have Missed