Social

Angajați IGSU din sudul țării vor deveni paramedici SMURD

Doisprezece ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din sudul țării vor deveni paramedici SMURD.

Potrivit informației IGSU, aceștia trec un curs de formare teoretică și practică pentru a acorda primul ajutor calificat sinistraților și persoanelor aflate în dificultate în situații excepționale, transmite stiri.md.
Cursul de instruire se desfășoară în Direcția Situații Excepționale Cahul în perioada 18 iulie – 5 august 2022 și urmează să ofere calificare în acordarea de prim ajutor salvatorilor care participă la misiuni.
„Pe parcursul a trei săptămâni, ofițerii sunt pregătiți pentru a efectua manevre de resuscitare, imobilizarea fracturilor, aplicarea pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe, dar și manevre de descarcerare. La final, salvatorii vor susține un examen în fața unei comisii în care vor fi prezenți și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății. Ulterior, aceștia vor prim certificate de calificare și vor putea merge în misiuni în calitate de paramedici”, informează IGSU.
Potrivit aceleiași surse, pentru moment au formare în prim ajutor calificat 135 de salvatori care activează în calitate de paramedici SMURD, iar de la lansarea Proiectului SMURD au fost efectuate 13 mii 350 de misiuni naționale terestre, dar și 49 de intervenții transfrontaliere pentru ajutorarea oamenilor.

Ion DORU