Ce spun unghiile despre sănătatea noastră?

Ce spun unghiile despre sănătatea noastră?

Culoarea, textura și aspectul general al unghiilor au fost întotdeauna indicatori ai stării de sănătate a organismului.

Starea unghiilor noastre dă indicii despre sănătate.

Unghii decolorate

Decolorarea uneia sau mai multor unghii se numește leuconichie și are cauze extrem de numeroase: boli organice precum ciroza, insuficiența renală, guta, infecții sau cancere, boli de piele, carențe de zinc sau de vitamina PP, intoxicatii, micoze – infectii ale unghiei cu o ciupercă, traumatisme fizice sau chimice.  Leuconichia atinge una sau mai multe unghii, total sau parțial. Uneori formeaza benzi sau linii albe longitudinale întinzându-se de la baza unghiei către extremitatea ei. În afară de situația infectarii unghiei cu o ciupercă, când se acționează cu tratament local, leuconichiile dispar dacă este vizată boala care le produce.

Unghii galbene

Cea mai comună cauză a unghiilor galbene este dată de infecțiile fungice. Pe măsură ce infecțiile se agravează, unghiile se micșorează prin retragere de pe patul unghial și pot deveni mai fragile și ușor de rupt. În unele situații, unghiile galbene pot indica boli severe, precum afecțiuni ale tiroidei, boli ale plămânilor, diabet și psoriasis.

Unghii cu striații pe lungime

Dacă suprafața unghiei este ondulată, cu striații pe lungime, poate fi un semn precoce de psoriazis sau de artrită inflamatorie. Decolorarea unghiei este frecventă în aceste situații, iar pielea de sub unghie poate părea maro-roșcat. Dacă artrita inflamatorie este vinovată, un simptom în plus este durerea. În cazul acestei afecțiuni, corpul uman își trateaza propriile țesuturi ca pe niște elemente straine, amenințătoare și le atacă. Situatia aceasta duce la afectarea, în timp, a mai multor articulații ale corpului.

Unghii cu tentă albastră

Dacă patul unghial se vede albastru prin unghii, atunci și acestea vor avea o tentă albăstruie. Este un semnal că în corpul tău nu există suficient oxigen care să hrănească țesuturile într-un mod corect. În aceste situații poate fi vorba despre probleme ale plămânilor, precum emfizemul, dar pot fi implicate și boli de inimă. În amblele situații, este nevoie de explorări ale stării de sănătate la medici specialiști care să pună un diagnostic corect.

click.ro

You May Have Missed