Un om împlinit: Andrei Vacarciuc la 70 de ani

Un om împlinit: Andrei Vacarciuc la 70 de ani

La mijlocul verii, acum șapte decenii, în familia lui Tudor și a Efrosiniei Vacarciuc din comuna Javgur, raionul Cimișlia, s-a născut feciorul Andrei, al doilea copil și unicul băiat, care avea o soră mai mare, Alexandra, și alte trei surori mai mici – Tamara, Nadejda și Ludmila și care a ajuns să fie agronom de specialitate, conducător al diferitor structuri din domeniul agriculturii, președinte al unei administrații publice locale de nivelul doi, membru al organului legislativ suprem din țara noastră…

Javgur, baștina cea dragă
În localitatea unde a apărut pe lume, Andrei Vacarciuc și-a petrecut copilăria, a obținut studii medii la școala din sat, aici a revenit, după o bună bucată de timp, în care a absolvit Institutul Agricol din Chișinău, a lucrat, după repartizare, într-o gospodărie agricolă din raionul Criuleni.
Între anii 1980-1997 îl găsim în comuna Javgur, unde ocupă diferite posturi, avansand pe scara ierarhică: bridadier, agronom, director al gospodăriei agricole, contribuind activ la dezvolatrea economică și socială a localității.
În continuare, viața l-a purtat pe diferite căi, dar dorul de baștina cea dragă l-a păstrat în suflet pentru totdeauna.
Prin aceasta se explică faptul că a participat activ la reparația capitală a Bisericii ortodoxe din sat, ce poartă hramul sfinților Ioachim și Ana.
S-a implicat în mod deosebit la construcția conductei de gaze naturale pe traseul Cimișlia-Javgur-Maximeni, pentru a asigura băștinașii cu “flacăra albastră”.
Andrei Vacarciuc a lansat ideea ca Gimnaziul de la Javgur, în care și-a făcut studiile, să poarte numele lui Constantin Stere și a insistat ca în curtea acestei instituții de învățământ să fie dezvelit bustul distinsului om politic basarabean, turnat în brons de sculptorull român Ștefan Macovei și transmis ca donație printr-o fundație din localitatea Bucov, județul Prahova.
Potrivit lui Gheorghe Vacarciuc, primarul comunei Javgur, de multe ori, când vine acasă, Andrei Vacarciuc oferă băștinașilor cadouri: ba o masă de tenis pentru elevi, ba un set de cărți pentru bibliotecă, ba un sac de jucării pentru copiii de la grădiniță etc.

Președinte al raionului Cimișlia
În prima jumnătate a zilei de miercuri, 27 iunie 2007, la Cimișlia a avut loc constituirea Consiliului raional, ales în cadrul scrutinului de la începutul lunii în cauză. Atunci, în funcția de președinte al acestui raion, a fost ales Andrei Vacarciuc.
Deja peste un an, eroul nostru raporta populației, într-un interviu publicat în presa regională, despre cele realizate.
Astfel, în domeniul construcțiilor au fost date în folosință rețele de gaze naturale de presiune înaltă pe o distanță de 40 de kilometri pentru aprovizionarea cu acest combustibil a localităților Batâr, Ialpujeni, Javgur, Maximeni, Marienfeld, Munteni, Satul Nou, Schinoșica; au fost conectate la rețelele de gaze naturale satele Mihailovca și Topala; au fost finisate lucrările de reconstrucție a Taberei de odihnă pentru copii din preajma localității Zloți; s-au reparat drumurile locale spre orașul Cimișlia și spre satele Mihailovca, Sagaidac, Suric, Topala; au fost renovate apeductele în localitățile Codreni, Mihailovca, Lipoveni; s-a adus în ordine rețeaua de canalizare din centrul raional; a fost reparat clubul din satul Sagaidac; s-au renovat sălile sportive ale instituțiilor de învățământ din comuna Gradiște și din satele Ciucur-Mingir, Selemet și de la Școala Sportivă din orașul Cimișlia…
Schimbări spre bine au fost înregistrate și în dezvoltarea procesului educațional, ocrotirii sănătății, în cultură și sport.
Voi menționa, de asemenea, că tot în acel an, de Ziua Independenței Republicii Moldova, la Cimișlia a fost inaugurat în mod festiv monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, acest lucru fiind posibil grație ideii lansate anterior de un grup de inițiativă din care făcea parte și Andrei Vacarciuc și datorită implicării active a scuptorului Gheorghe Postovanu și a oamenilor de bună credință, de la care s-au colectat peste 400 mii de lei.
“În urma insistențelor depuse de către Andrei Vacarciuc, în orașul Cimișlia a fost deschis, în toamna lui 2007, Azilul pentru bătrâni și invalizi, povestește Tudor Ghenciu, primul director al instituției în cauză. O hotărâre de Guvern în acest sens fusese adoptată cu doi ani mai înainte, dar ea a fost îndeplinită anume de președintele de atunci al raionului Cimișlia”.
Pe parcursul activității sale, Andrei Vacarciuc a fost mereu preocupat de dezvoltarea economiei, punând începuturile Incubatorului de afaceri din orașul Cimișlia.
Potrivit lui Vasile Tocaru, șeful Direcției dezvoltare teritorială din cadrul Consiliului Raional Cimișlia, elevii, profesorii și părinții trebuie să-i fie recunoscători lui Andrei Vacarciuc pentru construirea sistemului termic modern la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din oraș.
La fel ca și pacienții și lucrătorii medicali de la Spitalui Raional Cimișlia și de la Centrul de Sănătate Cimișlia.
În cartea “Metafora culorii”, lansată la începutul lunii curente, autorul acesteia, Constantin G. Ciobanu, scrie: “Se spune că ideea fondării unui muzeu de istorie a fost lansată mai mult de un deceniu în urmă de către Andrei Vacarciuc, pe când era președinte. Cel puțin așa declara acesta în cadrul momentului festiv de inaugurare a muzeului: ‘Conduceam, în 2007, raionul Cimișlia, și eram la curent că avem muzee în câteva localități: în satul Selemet, în comunele Hârtop și Lipoveni, la Liceul Teoretic “Ion Creangă” din oraș. Dar nu exista un muzeu raional. Atunci am făcut o asemenea propunere…”.
Aș mai preciza că atunci Andrei Vacarciuc a lansat un apel în această privință și chiar dacă a trebuit să treacă o anumită vreme, raionul are, de vreo șapte ani, un muzeu de istorie, etnografie și artă.
O contribuție aparte are Andrei Vacarciuc la punerea începuturilor Regiunii de Dezvoltare Sud din care fac parte, precum bine se știe, opt raioane din zona respectivă: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia. Este meritul lui că orașul Cimișlia a devenit centrul de reședință al acestei regiuni și că aici este amplasată Agenția de Dezvoltare Regională Sud.
În perioada cât s-a aflat în fruntea raionului Cimișlia, Andrei Vacarciuc a depus eforturi susținute și permanente pentru a dezvolta relații de colaborare cu frații de peste Prut, având diverse întâlniri și discuții cu președinții consiliilor județene Constanța, Prahova, Vaslui, semnând cu ei acorduri de parteneriat, expediindu-le felicitări de Ziua Națională a României și cu prilejul altor sărbători. Acest exemplu a fost preluat de primării și nouă dintre ele au încheiat contracte de colaborare cu localități din România.

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Între anii 2010-2014, Andrei Vacarciuc s-a aflat în componența organului legislativ suprem al țării noastre, fiind membru al fracțiunii Partidului Liberal Democrat.
A fost membru al comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară.
A făcut parte din Adunarea Parlamentară a Francofoniei, din grupurile de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu Republica Belarus, cu Republica Bulgaria, cu Republica Elenă.
A participat la elaborarea mai multor inițiative legislative. Bunăoară, a proiectului legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Legea apelor – art. 45; Legea subsolului – art. 63), înregistrat la 1 noiembrie 2013 și adoptat în continuare de către Parlamentul de la Chișinău.
A devenit lege și proiectul privind preluarea unei datorii de către stat, înregistrat în Legislativ la 5 iunie 2014.

Cuvinte alese despre omagiat
Tatiana Badan, președintă a Congresului Autorităților Locale din Moldova, primară a satului Selemet din raionul Cimișlia:
„Andrei Vacarciuc este un om cu demnitate și cu verticalitate, care ține foarte mult la poziția sa civică. Dar este și un om înțelept, înțelegător, care poate asculta argumentele aduse. Când spun aceasta mă gândesc la acceptarea de către dumnealui, atunci când era președinte al raionului Cimișlia, a propunerii de a construi drumul din localitatea noastră până la traseul național de lângă Sagaidacul Nou. Populația câtorva sate din raionul Cimișlia, dar și din raionul vecin Basarabeasca îi este profund recunoscătoare pentru aceasta. Andrei Vacarciuc a susținut și alte inițiative ale autorităților publice locale de nivelul întâi”.
Gheorghe Răileanu, consilier raional și orășenesc, fost primar de Cimișlia: “Andrei Vacarciuc este un produs al timpurilor sale. S-a evidențiat și a fost selectat în rezerva de cadre în perioada sovietică, confirmând în continuare, în condiții noi, că dispune de calități deosebite – caracter, voință, bun organizator, ambițios, în sensul bun al cuvântului. L-aș compara cu un isberg, căruia i se vede doar vârful. Este devotat idealurilor naționale!”.
Victor Stînă, specialist principal la Direcția cultură, tineret, sport și turism Cimișlia, ex-primar al satului Gura Galbenei: “Numele Andrei Vacarciuc întrunește mai multe noțiuni fundamentale care-i caracterizează personalitatea. Este un om de o rară corectitudine și cumsecădenie, patriot adevărat, iubitor de neam și țară. Pe parcursul anilor, a avut un rol deosebit în Mișcarea de Eliberare Națuonală, luptând aprig pentru Limba Română, Tricolor și Identitatea Națională. Am avut onoarea să-i fiu alături și în procesul de administare a raionului Cimișlia, am reușit să implimentăm în sate și comune mai multe acorduri de înfrățire cu localități din România, care au apropiat visul de o viață al lui Andrei Vacarciuc – unirea celor două maluri ale Prutului. Așa l-am cunoscut pe Andrei Vacaricuc, care și astăzi mai continuă să viseze…”.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed