Valul de căldură care a acaparat Europa va ajunge și în Moldova

Valul de căldură care a acaparat Europa va ajunge și în Moldova

Valul de căldură tropical, care provoacă secetă și incendii în mai multe țări din Europa, va ajunge și în Republica Moldova. Meteorologii de la Chișinău prognozează că, în următoarea perioadă, temperaturile vor urca până la 38 de grade Celsius. Totuși, spun ei, căldura nu va fi atât de aspră precum în țările deja afectate de „cupola de foc” , transmite tv6.md.

Potrivit meteorologilor, în perioada 22-25 iulie, maximele vor ajunge până la 38 de grade Celsius, astfel va fi emis Cod Galben de caniculă, valabil pentru întreaga țară. Iar în cazul în care temperaturile vor continua să crească, va fi emis Cod Portocaliu, precizează specialiștii.

Ghenadie Roşca, șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat: „Noi prognozăm că iarăși Vine o vreme caniculară și ne așteptăm să avem valori termice de 31-36 de grade, începând cu perioada 22 iulie și pe data de 25 s-ar putea să mai crească până la 38, posibil. Este un aer din originea azorică și, respectiv valul ăsta vine din această parte. Din această cauză, avem temperaturi mai ridicate decât în mod normal”.

Acesta mai precizează că temperaturile mai mari de 30 de grade Celsius ziua și cele ce variază între 20 și 28 de grade, pe timp de noapte, nu sunt normale pentru această perioadă, care, în mod normal, nu ar trebui să depășească 30 de grade ziua și 20 de
grade noaptea. Din cauza temperaturilor ridicate și lipsa precipitațiilor cel mai mult au de suferit culturile agricole.

GHENADIE ROŞCA, șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat: „Toate culturile sunt afectate, fiindcă luând în considerare lipsa precipitațiilor în gospodării destul de îndelungată, fiecare cultură este afectată de seceta care este și inclusiv oamenii sunt afectați, fiindcă trebuie să consume mai multe lichide, trebuie să stea la umbră și să se îmbrace cât mai lejer”.

Potrivit șefului Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai înaltă temperatură din această vară a fost înregistrată la sfârșitul lunii iunie, când mercurul din termometre a indicat 37 de grade.

În prezent, mai multe state europene se confruntă cu un val de căldură, temperaturile depășind 40 de grade Celsius. Seceta și incendiile de vegetație afectează grav Spania, iar guvernul a decretat „starea de contingență” în toată zona continentală. Și în Portugalia, pompierii luptă din răsputeri cu focul, întrucât vremea extremă provoacă incendii de pădure. Din Peninsula Iberică, valul de căldură se îndreaptă spre Franța și Marea Britanie.

Oamenii de știință au prezis că astfel de perioade de caniculă vor apărea mai devreme și se vor prelungi, pe măsură ce schimbările climatice provocate de om se vor agrava.

În anul 2020, meteorologii de la Institutul Național de Meteorologie al Marii Britanii au decis să realizeze un „scenariu climatic” și să emită o prognoză de temperatură pentru următorii 30 de ani. Recent, ei au anunțat pe Twitter că temperaturile de 40 de grade, prognozate pentru 2050, vor fi resimțite în Marea Britanie cu 28 de ani mai devreme, adică în data de 19 iulie, în acest an.

You May Have Missed