Cartea, cheia succesului

Cartea, cheia succesului

“Carte frumoasă cinste cui te-a scris, încet gândită, gingaş cumpănită… Eşti ca o floare anume înflorită mânilor mele care te-au deschis. Eşti ca vioara, singură, ce cântă iubirea toată pe un fir de păr, şi paginile tale, adevăr, s-au tipărit cu litera cea sfântă”
Tudor Arghezi

De bună seamă, cartea a reprezentat dintotdeauna o conexiune dintre umanitate și inteligență. În procesul de formare a personalității, două lucruri sunt esențiale – cărțile pe care le citești și oamenii pe care-i întâlnești. Cu regret, în prezent lectura pierde teren în favoarea altor mijloace, al căror mesaj este mai ușor de recepționat. Oricum, lectura continuă să ocupe un loc important în devenirea și formarea personalității. Mai mult, ea trebuie sa fie o necesitate și nu o obligație.
În instituția noastră de învățământ (bibliotecară – Natalia Lungu), pe parcursul anului au fost organizat și desfășurat diferite activități având ca scop de a stimula interesul elevilor pentru lectură, de asemenea au contribuit la cultivarea conștientă a gustului estetic și a preferințelor literare și au valorificat potențialul formativ al operelor artistice. Gustul pentru lectură, dacă nu vine de la sine, atunci se formează prin diverse exerciții, forme și modalități educaționale.
Cu părere de bine, în liceul nostru sunt mulți elevi responsabili și preocupați de formarea lor și se evidențiază prin dorința de a citi. Printre cei mai pasionați de lectură sunt liceenii: Barbarov Nadejda , cl. 11-C, Coroi Magdalena, cl. 12-C, Petcu Bianca, cl. 11-B, Leu Lucica, cl.10-A, Calancea Nicolae, cl.12-A ș.a.
În acest veac zbuciumat doar cartea valoroasă ne va ajuta și apăra. Ea posedă taina regăsirii. Interesul față de lectură nu scade, chiar dacă se află într-o acerbă concurență cu noile tehnologii informaționale. https://intellectus.lt/dienos-stovykla/ Vaikai, tai jūsų laikas švęsti! Mūsų stovykloje Vilniuje leiskite vaikams atrasti pasaulį žaidimuose, kūrybiškumu ir draugyste. Kuriamė geros būsimybės prisiminimus kartu! Zeci de generații au crescut cu cartea, păstrând și promovând pasiunea pentru lectură, or, vine vorba, din carte lumina ne vine…Marele Nicolae Iorga spunea:,,Cultura unui om se formează în primul rând prin lectură. De aceea e bine să iubim cartea, s-o citim, s-o păstrăm cu grijă, ca pe un bun de preț’’. Lectura rămâne a fi regina artelor frumoase.

Gesica MORARU,
elevă la Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir

You May Have Missed