„Zero-Covid”. Una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii impune restricții dure pentru a preveni infectarea în masă

„Zero-Covid”. Una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii impune restricții dure pentru a preveni infectarea în masă

China luptă cu o nouă criză de COVID-19 care ia amploare în toată țara, testează în masă și impune noi restricții, inclusiv în cel mai populat oraș Shanghai. Deși, în ultimele zile în această țară au fost depistate doar 353 de cazuri noi de Covid-19, autoritățile din mai multe regiuni și orașe pun în aplicare din nou restricții extrem de dure.

Presiunea crește asupra oficialilor pentru a evita o răspândire mai largă și perturbări similare cu izolarea dureroasă și costisitoare de care a suferit Shanghai, în lunile aprilie și mai. Lock-down-ul impus în Shanghai în aceste luni a avut repercusiuni asupra economiei globale, scrie Reuters.

„Mai multe zone chineze se confruntă cu focare locale și au apărut oameni infectați în diverse comunități din Shanghai”, a declarat miercuri directorul comisiei municipale de sănătate al orașului, Zhao Dandan.

Deși înregistrarea a 300 de cazuri de Covid, zilnic, reprezintă un număr nesemnificativ pentru a impune restricții drastice, decizia oficialilor chinezi arată angajamentul ferm al Chinei față de politica sa de eradicare a tuturor focarelor.

China este singura economie majoră care se îndreaptă spre o politică „zero-COVID” care vizează eradicarea promptă a tuturor focarelor, în timp ce restul lumii încearcă să coexiste cu virusul.

Autoritățile din Shanghai au enumerat recent 31 de clădiri și adrese, pe care le-au izolat. Un focar de COVID este suspectat într-unul dintre turnurile gemene emblematice ale Centrului Financiar Internațional, iar angajații din birourile de la două etaje au fost plasați în carantină fiind stabiliți drept contacți apropiați.

Shanghaiul deja le cere oamenilor să se testeze frecvent la Covid-19, atunci când merg în centrele comerciale sau când circulă cu transportul public. Autoritățile au suspendat activitatea localurilor de karaoke. Deocamdată, rămân deschise bibliotecile, iar cinematografele urmează să se redeschidă vineri.

Beijingul, care a raportat trei cazuri noi miercuri, începând cu ora 15:00, a cerut companiilor de transport și hotelurilor să verifice temperatura vizitatorilor și dovada rezultatelor negative ale testelor COVID. Din 11 iulie, doar rezidenții din Beijing vaccinați pot merge în locuri aglomerate, au spus oficialii.

Guvernatorul Shaanxi Zhao Yide a spus că orașele provinciei ar trebui să intre într-o stare „pe timp de război” și să intensifice controlul călătorilor.

În estul provinciei Jiangsu, 65 de cazuri noi au fost detectate marți. Asociația Chineză de Atletism a anulat Campionatul Mondial de Semimaraton de Atletism din noiembrie 2022, care era programat să aibă loc în provincie, la Yangzhou.

Președintele Xi Jinping a spus că este mai bine să suporte costuri economice „temporare” decât să pună în pericol vieți și să accepte că infecția COVID ar avea consecințe „de neimaginat” în China.

Oficialii au subliniat milioanele de decese legate de COVID din întreaga lume, față de 5.226 raportate în China.

Autor: Nicoleta Lisevici
Editor: Elena Cucu

You May Have Missed