Alexandru Bulat, prezentat în trei ipostaze

Alexandru Bulat, prezentat în trei ipostaze

Cunoscutul ziarist și muzeograf Constantin G. Ciobanu din municipiul Chișinău a scris cartea „Metafora culorii”, avându-l în calitate de protagonist pe cimișlianul Alexandru Bulat.

La sfârșitul săptămânii precedente, în unul dintre cele trei blocuri ale Muzeului Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia a fost organizată lansarea acestei culegeri.
După cum a menționat chiar autorul, un bun cunoscător al activităților desfășurate de Alexandru Bulat, intenția lui a fost să-l prezinte cititorilor pe eroul său în trei ipostaze: de maestru al artei plastice contemporane din Republica Moldova, de fondator și director al instituției care a găzduit evenimentul, precum și de meșter popular în prelucrarea artistică a coarnelor de bovine.

Cei prezenți la manifestare s-au dovedit a fi destul de activi, mulți dintre ei dorind să se pronunțe pe marginea temei discutate. Astfel, printre oratori s-au numărat: Gheorghe Răileanu, Andrei Coadă și Vasile Melinte (toți trei consilieri raionali); Vadim Torgai, vicepreședinte al raionului Cimișlia pentru probleme sociale; Iulia Cojocaru, șefa Direcției cultură, tineret, sport și turism a Consiliului raional; Luminița Netedu, specialistă în comunicare și relații cu publicul la Agenția de Dezvoltare Regională Sud; Anastasia Balmuș, activistă civică; Sergiu Surugiu, ex-vicepreședinte al raionului Cinișlia.
Ei toți au apreciat eforturile deosebite depuse de către Constantin G. Ciobanu la elucidarea portretului complex al omului de cultură Alexandru Bulat. Pe de altă parte, asistența a menționat și dăruirea de sine a eroului cărții la dezvoltarea domeniului muzeistic și nu numai.

„Metafora culorii”, s-a subliniat în cadrul lansării acesteia, este o carte care îl descrie amănunțit pe Alexandru Bulat, mai ales pentru cei care nu-l cunosc, dar și pentru cei alături de care eroul culegerii activează zi de zi.
Doritorii vor putea răsfoi cartea atât la Muzeul Raional de Istorie, Etnografie și Artă din orașul Cimișlia, cât și la Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din centrul raional.
La sfârșitul ceremoniei, în semn de înaltă apreciere a eforturilor depuse pentru promovarea vieții culturale a raionului Cimișlia și pentru popularizarea activă a artei plastice contemporane în Republica Moldova, lui Constantin G. Ciobanu i s-a înmânat Diploma de Onoare.
La rândul său, oaspetele de la Chișinău a oferit în dar Muzeului de la Cimișlia un set de cărți al căror autor este, mai multe timbre poștale colectate o perioadă îndelungată de timp și o serie de insigne consacrate unor oameni de vază și diverselor evenimente importante.

Ion CIUMEICĂ

Fotografii: Ion JALBĂ

You May Have Missed