Un monument în memoria victimelor deportărilor staliniste, la Cahul

Un monument în memoria victimelor deportărilor staliniste, la Cahul

Consiliul municipal Cahul a aprobat această decizie. Monumentul va fi amplasat la intersecția străzilor Ștefan cel Mare – Ioan Vodă cel Cumplit, inițiativa aparținând primarului Nicolae Dandiș.

„Pentru eternizarea memoriei jertfelor deportărilor din anii 1941-1949 și 1951 din municipiul și din raionul Cahul, în scopul educării tinerii generații în spiritul cunoașterii și perpetuării adevărului istoric”, se menționează în motivarea deciziei aprobate de Consiliul municipal.
Potrivit primarului, cheltuielile privind realizarea monumentului vor fi suportate de Primăria Galați, cu care primăria municipiului Cahul are un acord de colaborare, scrie portalul de știri ziuadeazi.md.
Operaţiunea de deportare având denumirea secretă ,,Sud” a fost minuţios pregătită. După ocuparea Basarabiei, în 1940, apoi în 1944, autoritățile sovietice au organizat șapte sectoare operative. Sectorul Cahul cuprindea șase raioane: Baimaclia, Vulcăneşti, Cahul, Congaz, Taraclia și Ceadâr-Lunga. Potrivit Volumului IV al Analelor Științifice ale Universității de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, RSSM a cunoscut patru valuri masive de deportări, deşi documentele de arhivă arată că familii întregi erau strămutate practic în fiecare lună.
Primul val de deportări a avut loc în 1940-1941, adică până la începerea războiului dintre Germania şi URSS. Din Basarabia au fost deportaţi, tot după criterii ideologice, reprezentanții clerului, intelectualii şi oamenii înstăriţi. Conform unor date oficiale ruse, în 1940-1941, numai în GULAG-urile sovietice au fost aduşi, din Moldova, 11.679 de oameni. Cei deportaţi în 1940-1941 se mai aflau în închisori şi lagăre de muncă chiar și după moartea lui Stalin. La 11 ianuarie 1958, în GULAG mai erau închişi încă 7.074 de basarabeni.
Al doilea val de deportări comuniştii l-au regizat în 1944, imediat după „eliberarea” Basarabiei de către ocupanţi. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, comuniştii au pornit al treilea val de deportări. După anul 1949, a urmat al patrulea val, în 1951. În anul 1949, operaţia de deportare a locuitorilor din sectorul Cahul a început la ora 2:00 în noaptea de 5 spre 6 iulie şi s-a încheiat la ora 20:00 a zilei de 7 iulie.
La desfășurarea acestei operațiuni au participat 4.496 de ,,lucrători operativi ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13.774 de ofiţeri şi soldaţi şi 4.705 activişti de partid din Moldova. Au fost mobilizate 4.069 de autovehicule pentru asigurarea transportului intern a celor ce au fost ridicați și au fost pregătite 30 de eșaloane, respectiv, 1.573 de vagoane de vite în care basarabenii deportaţi au fost transportaţi în Siberia (Ţinutul Altai, regiunile Kurgan, Tiumen şi Tomsk) şi în RSS Kazahă (regiunile Aktiubinsk, Kazahstanul de Sud şi Jambul).

Ion DORU

You May Have Missed