Cursa feroviară Basarabeasca-Berezino, reluată din toamna acestui an

Cursa feroviară Basarabeasca-Berezino, reluată din toamna acestui an

În câteva luni va fi redeschisă cursa de trenuri pentru transportul mărfurilor pe tronsonul de cale ferată Berezino (Ucraina)- Basarabeasca (Republica Moldova).

După cum se specifică într-un comunicat de presă, acest lucru va deveni posibil grație semnării Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Documentul a fost semnat (vezi imaginea) de către vicepremierul Andrei Spînu și ministrul Infrastructurii din țara vecină, Oleksandr Kubrakov.
Astfel, Republica Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Totodată, prin intermediul acestui segment de linie feroviară, Ucraina va putea exporta mărfuri în țara noastră și în statele Uniunii Europene.
Memorandumul prevede că relansarea circulației pe tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca va transforma orașul Basarabeasca într-un hub logistic internațional, prin intermediul căruia va fi asigurată conexiunea porturilor din Iujnîi, Odessa, Cernomorsk, Belgorod-Dnestrovskii, Izmail, Reni, Giurgiulești, Galați, Brăila și Constanța. În acest fel, complexele portuare vor deveni mai competitive, iar beneficiarii serviciilor portuare vor avea o ofertă mai diversificată.
Ar mai trebui de menționat că tronsonul de cale ferată Berezino-Basarabeasca, pe teritoriul Ucrainei, a fost desfăcut în anul 1997. Construcția tronsonului urmează a fi efectuată pe o distanță de aproximativ 23 de kilometri. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată vor fi construiți pe teritoriul Republicii Moldova.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed